KÜLÖNLEGES PÉNTEK ESTI ISTENTISZTELET A RABBIKÉPZŐBEN

Vájikrá szombatján, március 18-án, pénteken este 18 órakor vette kezdetét - csakúgy, mint mindig - az istentisztelet. A zsinagóga zsúfolásig megtelt, akárcsak más péntek estéken, most azonban valami mégis más volt, mint az év többi szombat köszöntő istentiszteletén. Nemcsak azért, mert most először vettek részt a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola és Óvoda tanulói az OR-ZSE zsinagógájának az istentiszteletén, hanem azért, mert "különleges" vendégei is voltak ennek a napnak.

Thomas Salamon, alias Salamon Tamás, a Rabbiképző egykori hallgatója 18 tanítványával érkezett erre a hétvégére Londonból Budapestre, hogy 14 éves fiának és tanítványainak megmutassa az Alma Mátert. Salamon Kassáról érkezett Budapestre 1967-ben, hogy a Rabbiképző tudós professzoraitól zsidó stúdiumokat tanuljon, s rabbi legyen. Ám, mikor 1968-ban az akkori szocialista országok megszállták Csehszlovákiát, őt szülei távozásra bíztatták, és így rabbi diplomáját már egy londoni Rabbiképző Intézetben szerezte meg.

Az élet kiszámíthatatlan fordulata, hogy Salamon most újra a Budapesti Rabbiképző" hallgatója", ezúttal azonban az OR-ZSE Doktor Iskola elvégzését tűzte ki céljául, hogy zsidó vallástudományból Budapesten szerezze meg Ph.D-jét.

Schőner Alfréd köszöntője után az egykori és a mai "diák" megható beszéde következett magyar és angol nyelven, hogy tanítványai is megértsék, miért is lehet, hogy az Emlékezés Szombatján ne csak a fájó emlékek toluljanak gondolatainkba, hanem megtalálva a rossznak látszó történetekben a pozitívumot is, optimizmussal nézhessünk a jövőbe.

Az istentiszteletet követő kiduson Borsányi-Schmidt Dániel judaisztika szakos hallgató tartott tóramagyarázatot, melyet a jelenlévők nagy érdeklődéssel hallgattak. ( A beszéd itt olvasható! )

Ezután az emlékezés jegyében Schőner Alfréd Izrael első tengeralattjárójának, a Dakarnak 1968-ban történt elsüllyedéséről beszélt, melyen 69 fiatal tengerész vesztette életét, s akiknek halálozási évfordulója szintén Zájin Ádárra - ebben az évben március 17. - esik, mint Mose Rábénu tanítómesterünké. 

A szombat köszöntő kidust Deutsch Dezső asztali áldásával zárták a jelenlévők.

 

ILUJ
2005.03.20