Az új hanukija


Az Egyetem történetében egy új, és példaértékű kezdeményezésre került sor. Miután az elmúlt év során országszerte egyre több intézmény és szervezet hirdette meg a forgalomból kivonásra kerülő egy, és két forintos érmék gyűjtését különböző nemes célok elérése érdekében, e megmozdulásokat követve Egyetemünk elsőéves hallgatói arra tettek javaslatot, hogy az OR-ZSE Hallgatói Önkormányzata is kezdjen gyűjtést - rövidesen körvonalazódott a cél is; az intézmény által régen vágyott új, nagyméretű chanukija elkészíttetése.

A bejáratnál elhelyezett perselyek naponta teltek meg az aprópénzzel, emellett az Intézményünkhöz kötődő oktatók, hallgatók, dolgozók, a zsinagóga hívei, rokonaik és munkatársaik, valamint az egyetemi rendezvények résztvevői is bekapcsolódtak a gyűjtésbe.

A néhány hónap alatt összegyűjtött hatalmas mennyiségű aprópénzből befolyt összegen kívül Vaja László és Gervai László, a Hunyadi téri körzet elnöke nyújtott segítséget a chanukija kivitelezéséhez.

 

2008. december 21-én, Chanuka első estéjén, a zsúfolásig megtelt zsinagógában került sor az ünnepélyes felavatásra.

A gondos munkával elkészített új chanukija nem csak az ünnep fényét emelte, hanem a csoda mellett a közösségi összefogást is méltón hirdette.

 

 

 

 


Balogh István
2009.01.29