Tanévnyitó istentisztelet
2012-13

 

 

A 2012/13 tanévet, az egyetem hagyományainak megfelelve a péntek esti istentiszteleten nyitottuk meg. Augusztus 31-én pénteken este a beállított pótszékek is kevésnek bizonyultak.

A zsinagóga megtelt hallgatóinkkal, többségben az első évre felvettek voltak, közöttük akadtak olyanok is akik most először jártak zsinagógában.

Dr. Schőner Alfréd rektor-főrabbi köszöntötte hallgatóinkat, rövid tájékoztatást adott az ünnepi imarendről és meghívta a megjelenteket  az istentiszteletet követő kiddusra.

A kidduson a díszteremben gyönyörűen megterített asztalok vártak a résztvevőkre.

A zsúfolásig megtelt teremben szerencsére mindenkinek jutott ülőhely, sütemény, bor.
Az áldást követően barcheszt kapott minden megjelent

Ezt követően a rektor közölte, hogy egy hallgatónk különleges díjat kapott és felolvasta az Emberi Erőforrás miniszterének erre vonatkozó levelét, amelyben arról értesíti hallgatónkat, hogy ebben a tanévben Köztársasági Ösztöndíjban részesült. A felekezeti szociális munkás szak harmadéves hallgatója Váncsa Csabáné, aki valamennyi félévét kitűnő eredménnyel zárta meghatottan vette át a kitüntető okmányt.

Ezután rektor úr az Izrael Múzeum új kiállítási tárgyairól tartott előadást. Szólt a „magyar” gyüjtemény nemrégiben feltárt kiállítási tárgyairól. A Chevra Kadisa Hintó, a magyar folklórban Szent Mihály lovának nevezett szállítóeszközről és az „uspizinről”, azaz a szukot ünnepi „vendégvárásról”.

Elmondta, hogy „Szent Mihály lovával”, amely az a lóvontatású, négylábú, barokk stílusjegyeket hordozó hintó, amelyen a gyászháztól a temetőig viszik a koporsót, és a hatvanas években találkozott egy zsidó temetésen Szentesen..

Az „uspizin” is egy érdekes zsidó hagyomány: a szukkoti sátorban szokás elhelyezni azoknak a bibliai személyeknek elképzelt ábrázolását, akiket - persze jelképesen - az ünnepre odavártak. Most örömmel ismerte fel ezeket a magyar zsidó vonatkozású szép emlékeket a múzeumban.

Komoly Judit rektorhelyettes köszöntőjében szólt az egyetem családias légköréről, arról, hogy hallgatóink minősítése szerint az oktatás színvonala egyetemünkön többnyire meghaladja a magyar felsőoktatás átlageredményeit  és sikeres tanévet kívánt  hallgatóinknak és oktatóinknak.

A kiddus fényét hagyományos énekeink közös eléneklése  tette még emlékezetesebbé

UKJ.
2012.09.06