Széder esték az OR-ZSÉ-n


Széder első este


A Peszách vallási és nemzeti szabadságunk legnagyobb hagyományos, a T'náchban, Szentírásunkban és a Talmudban benne foglalt, meghatározott és előírt ünnepe és egyben a három zarándokünnep egyike. Szertartásos megünneplése a gálutban az első két nap, Izraelben az első nap estéjén rendezett előírásos, a Hággádában, az ünnep "szertartáskönyvében", szövegkönyvében leírt módon, egy, illetve a második napon a második szertartásos, ünnepi vacsorával, a Széderrel (= rend) kezdődik.

Az OR-ZSE idén is megrendezte Széderjeit, bár az első esti vacsora, az ünnep fogadása ez évben gondot okozott, a legtöbb helyszínen nem is tartották meg. Ebben az évben Niszán hó 14. április 23-a, szombatra esett. Mint köztudott, Sábbátkor, szombati napon munkát végezni, tehát szállítani nem szabad. Hála az Örökkévalónak, megérkezett hozzánk is a jó idő, ami az ételek gyorsabb romlását okozza, illetve gondosabb tárolását követeli. Ezért, tekintve, hogy korlátozott hideg-tárolási helyünk van, a Széder romlandóbb ételeit, pl. a macesz-gombóc levest, a vacsora előtt pár órával kellett volna szállítani, ami az elmondott okból nem volt lehetséges. Az OR-ZSE rektora azonban nem akart lemondani az előeste szokásos megünneplésének lehetőségéről, ezért úgy döntött, hogy az első Széder-vacsora, hogy a házon belüli nehéz munkavégzés is elkerülhető legyen, nem a II. emeleti díszteremben lesz, hanem a földszinten, az Egyetem kisebb befogadó terű menzáján. A többszörösen korlátozott lehetőségek miatt az a döntés született, hogy az első estén, szombaton, "családi" Széder lesz, amelyre meghívottak lesznek az Egyetem munkatársai és az Egyetem Zsinagógájának leghűségesebb hívei, valamint Rektor úrnak az ünnep idején itt tartózkodó izraeli rokonai.

A Széder előtt természetesen rövid Erev Peszach-i imádkozás volt a Zsinagógában, majd ez után a vacsora részvevői elfoglalták helyüket az alkalomra szépen megterített menzán.

A "kittlibe", a hagyományos fehér köntösbe öltözött Rektor és Tóth Emil főkántor vezette a szertartást. Az "áfikomán", a vacsora végére eltett macesz-darab szintén hagyományos elrejtése után folytatódott a szertartás, vagyis a Hággádá felolvasása. A Széder előírása szerint, a jelenlévő kisgyermek által felteendő kérdést, a "Má nistáná... (Miben különbözik...)" kezdetű versikét, kis gyermek hijján (minthogy csak szombat kimenetele után, későn kezdhettük a vacsorát) az összes jelenlévő recitálta. A Hággádá felolvasása után megkezdődött a vacsora, amelynek már az eleje is szokatlan volt, tekintve, hogy a macesz-gombóc leves gombócai, leves hijján, a tulajdonképpeni második fogás mellé kerültek.

A vacsorát hagyományosan éneklés követte. Az Elijáhu próféta számára elkészített boros pohár érintetlenségét (vagy igénybevételét) szakavatott személy, Markovics Tibor elöljáró, a Zsinagóga gábéja (gondnoka) ellenőrizte. Következtetés: Elijáhu próféta idén sem ért ide.

L'sáná há-bá'á biRusálájim! Jövő esztendőben, Jeruzsálemben, Izrael örök Fővárosában ünnepeljük Peszáchot!


BSFA második széder is szép volt!

Évtizedek óta a legmeghittebb zsidó események közé tartozik a Rabbiképző Intézet széder estéje. Mindig megtelik a díszterem olyanokkal, akiknek közük van az intézményhez, de sokan eljönnek azok közül is, akiket csak ismeretség, vagy az itteni - immár híressé vált - hangulat vonz a József körútra.

Így volt idén is! Második nap 129-en foglaltak helyet a szépen megterített asztalok mellett - az előző rövid istentiszteleten a zsinagógában jóval kevesebben voltak. Mindenkinek megvolt a helye - az ajtón elhelyezett térképen és természetesen az asztalnál is, igazolva a régi közmondást, hogy jó emberek kis helyen is elférnek. Dr. Schőner Alfréd rektor főrabbi házigazdaként üdvözölte a megjelenteket, ismertetve az est hármas tagolású programját. 

Az első óra imádkozással és az Egyiptomból való kivonulás történetének meghallgatásával telt, az étkezést keserűgyökér macesszel való fogyasztása készítette elő. Ezalatt persze sok érdekeset hallhattunk a házigazdától, a zsidó életben oly fontos ősi szertartás eredetéről, évezredes gyakorlásáról különböző helyen is korokban.

Voltak tanárok és diákok a Scheiber Sándor Tanintézetből, akiknek a házigazda talált alkalmat a szereplésre. Láthattuk, hogy a zsidó vallás milyen csodálatos pedagógiai érzékkel juttat helyet a gyermekeknek a szertartásokon, ünnepi alkalmakon való aktív és élményt adó fellépésre. Természetesen sikerült elcsenni az "afikómán"-t, a lakomát befejező kis maceszdarabot, aminek a visszaadása jó alkalom az ajándékozásra.

Mikor már mindenki kellőképpen megéhezett elkészült a finom széder esti vacsora. Az aranyló húslevesben elegendő gombóc fickándozott a zöldségek között, a sült hús ízletes volt a krumpli társaságában, jólesett hozzá a cékla saláta is. Macesztorta fejezte be az étkek sorát, nem volt hiány a szomjoltó és kedvcsináló kiváló tokaji furmintban sem.

Persze nemcsak az evés-ivás hozta meg a jó hangulatot, hanem a házigazda érdekes történetei, amelyek hallgatása során még a távoli -bár szívünkhöz közeli - Bnéi Brak zsinagógáiba is ellátogathattunk gondolatban.

Mások is szóhoz jutottak: Kármán György professzor a régi szegedi zsidó életről mesélt, Czeichler Vili bácsi szép korát meghazudtoló érces hangon saját versét szavalta el az egyiptomi kivonulásról. Éneklés és vidámság töltötte be a termet, a szabadság - amelyet egykor a rabszolgaságból menekülő őseink oly nehezen szereztek meg - megérintette a szíveket. Senki sem sietett, 11 órakor szedelőzködtek a vendégek, sajnálva az idő gyors múlását.

Mindenki jól érezte magát, nagyon szép széder volt!

Róbert Péter
2005.05.02.