"Sálesüdesz" V. 26-án szombaton este, a Nagy Fuvaros utcában

 

Megszokott esemény nálunk, a mi közösségeinkben, a Rabbiképző zsinagógájában és testvér körzetében, a Nagyfuvaros utcai zsinagóga köré szerveződött nagy családban is, hogy ha valakinek évfordulója van (többnyire szomorú napra emlékezünk ekkor, valamelyik szerettünk, közeli barátunk halálozási napjára, de ritkábban örömteli eseményre.)

Most, 2007. május 26-án, szombaton, mindenki vidáman érkezett a Nagyfuvaros utcai zsinagóga (a nagy zsinagóga) melletti kis, vagy téli zsinagógába, mert a rendező örömteli esemény megünneplésére, elnökünk újraválasztása miatti köszöntés okából hívta a közösséget és a hozzá közelállókat. A korábban kitűzött napon dr. Schőner Alfréd főrabbi-rektor, az egyik rendező, betegsége miatt később került sor erre a "sálesüdeszre".

Andrássy Béla és komoly betegségből lábadozó felesége, Kati asszony, együttes munkája nagyon jól sikerült és már kezdés előtt gyönyörűen megterített asztalok és elkészített tálak várták az érkezőket.

Délutáni (minchá) és esti imádsággal (má'áriv) kezdődött a nagyon jó hangulatban lefolyt "sálesüdesz", amelynek a végén derült ki, hogy a nagyon gazdag asztalokat ketten, dr. Schőner Alfréd főrabbi-rektor és Streit Sándor, a közösség és a Budapesti Hitközség elnöke rendezte, helyesebben szólva, finanszírozta. A nagyon jól sikerült alkalmat Rabbi Darvas István, a zsinagóga és a "kile" rabbija is kitüntette megjelenésével és a gyönyörűen megterített asztal mellett tanítást is adott. Tanításból nem volt hiány, mert a helyi rabbi mellett dr. Schőner főrabbi-rektor úrtól is hallottunk tanítást, az édesapjáról szóló megható történetet, majd egy kacagtató esetet a gyermekkorából.

A jó hangulatú és vidám estét a szokásos zsoltárok és zimunok, valamint b(ráchák zárták, majd szombat-búcsúztatás, hagyományos hávdálá-szertartás következett.

Ennek végeztével mindenki megelégedetten és átérezve kívánt miden résztvevőnek "sávu'á tov"o-t, jó hetet, az elkövetkező napokra.2007.06.05
B.S.F.