Sábát Zachor

1. A Rákoskeresztúri sírkertben 2006. március 10-én délelőtt a Magyar Rabbitestület tagjai és az egykori tanítványok megemlékeztek Prof. dr. Scheiber Sándor főrabbi halálának 21. évfordulójáról. Deutsch Róbert főrabbi recitálta a Kél málé rachamim imát, majd zsoltárok elmondását követően a jelenlévők közösen mondták el a Kadis DiRábánán-t.

2. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem zsinagógájában a péntek esti i-tentisztelet keretein belül is megemlékeztek dr. Scheiber Sándor főrabbiról. Schőner Alfréd rektor bemutatta Scheiber professzor életpályáját, s méltatta azt az eredményekben gazdag rabbinikus életművet, amellyel gazdagította a XX. századi magyar zsidó valláskultúrát. Az i-tentiszteleten az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem oktatóin, hallgatóin és zsinagógai híveken kívül megjelentek a Lauder iskola diákjai is. Az imát követő második emeleti Díszteremben lebonyolított kiduson Kellerman Itzhak, hódmezővásárhelyi hallgatónk, tartott írásmagyarázatot, melynek középpontjában az Emlékezés Szombatja azaz a Sabath Zahor állt.

Kertész Péter Pulitzer-díjas újságíró Scheiber professzorhoz kapcsolódó személyes élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel, most megjelent, mintegy 50 interjút és visszaemlékezést tartalmazó Könyvek hídja című kötetének megjelenése alkalmából.

2006.03.16
OR-ZSE Press