NÉVADÁS AZ OR-ZSE ZSINAGÓGÁBAN
 

 

Az OR-ZSE zsinagógájában savuot első délelőttjén, nagyszámú részvevő jelenlétében került sor Szabó Andrea első éves Felekezeti szociális munkás szakos hallgatónk névadására.

Első hallásra talán furcsállhatná az ember, hogy egy felnőtt hölgy, édesanyja, leánya és férje jelenlétében héber nevet kap, ám ha úgy vesszük, hogy a zsidó édesanya lánya születésekor "elmulasztotta" e rituálét, már cseppet sem meglepő a dolog.

Andrea pedig formailag is zsidó akart lenni! Elkezdett hát kutatni családfája után, és addig-addig keresett, amíg rá nem talált édesanyja nevére a zsidó anyakönyvben. Innen már egyenes volt az út saját zsidóságának elismertetéséig és a héber név kiválasztásáig.

Savuot, a virágdíszekbe öltözött zsinagóga pedig igen megfelelő egy ilyen felemelő aktus lebonyolítására, amikor valaki visszatér gyökereihez, zsidóságához, a Tóra tanításaihoz.

Andrea meghatottan állt Schőner Alfréd főrabbi előtt, aki a Sosana Haja bat Eszter nevet adta neki. Mikor a főrabbi megáldotta már ott állt mellette lánya, Ági is, aki anyjához bújva vele együtt fogadta a rabbinikus áldást, persze gondolatban Andrea Izraelban élő másik lánya is velük volt e felemelő, fennkölt pillanatban.

Az istentisztelet utáni kiduson a rokonok, barátok, hallgató társak, ismerősök gratuláltak az ünnepeltnek.
 

OR-ZSE Press
2008.06.16.