JOM HÁ-'ÁCMÁ'ÚT - MEGEMLÉKEZÉS A RABBIKÉPZŐ ZSINAGÓGÁJÁBAN

 

Bár a világ zsidóságának túlnyomó többsége elismeri, sőt teljes erejéből, minden képességével támogatja Izrael államát, Jom há-'Ácmá'utról csak a neológ, illetve a konzervatív és a reform zsinagógákban emlékeznek meg. A magyarországi neológ zsinagógák többségében, így az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem zsinagógájában is megemlékeztek Jom há-'Ácmá'utról. Szokás szerint Izrael függetlenségi napját követő pénteken este, Szombat királynő fogadása keretében emlékeznek meg Izrael államának függetlenségének napjáról és a függetlenség védelmében elesett izraeli hősökre emlékezve. Ez alkalommal nagyon magas rangú vendégeket fogadtunk zsinagógánkban David Admon úr Ő excellencája, Izrael államának nagykövete és felesége személyében, akiket már többször köszönthettünk zsinagógánkban.

Tóth Emil főkántor a Há-Tikvá dallamára recsitálta a L'chá dódi első két versszakát, majd dr. Schőner Alfréd főrabbi, a Rabbiképző rektora beszélt a szép számú egybegyűltnek Jom há-'Ácmá'utról, a nap jelentőségéről és megünnepléséről. Ezután David Admon úr Ö excellenciája azzal lepte meg hallgatóit, hogy már olyan szintet ért el magyar nyelvtudás terén, hogy egész beszédét, nemcsak egy részét, mint a múltban, ezen a nyelven mondotta el. A nagykövet úr Jom há-'Ácmá'utról és Szenes Chánnáról, a zsidó szabadsághősről beszélt.

A szombat-fogadás és a Jom há-'Ácmá'úti megemlékezés után díszes, ünnepi kiddus volt a II. emeleti díszteremben.2007.05.07
B.S.F.