Rendhagyó Istentisztelet
Jitro szombatján

Jitro beköszöntésekor rendhagyó Istentiszteletre került sor a Rabbiképző patinás zsinagógájában. Az egyébként is látogatott templomba ezen a napon olyan sokan jöttek el, hogy a folyosóra is szép számmal szorultak ki érdeklődők.

Miért is volt más ez a péntek este, mint a megszokottak? Nos: vendég rabbi, professzor, Smuel Glick, (Israel) - és vendég kántor,- Giora Sharon (Sándor György, Indianapolis) -jelenléte tette még emlékezetesebbé az Istentiszteletet.

A zsinagóga főrabbija, az OR-ZSE rektora üdvözlő szavait követően felhívta a jelenlévők figyelmét a gyönyörűen felújított (Falk György ezüstműves, ötvösmester és Gervai László csillárkészítő, javító ) örökmécsesre, amely antik mivoltában talán szebb, mint valaha volt, majd bemutatta az izraeli vendéget, aki nem csak hazájában, de Európában is ismert szaktekintély, és egyebek mellett meghatározó szerepet tölt be az oktatás és a vallási élet területén is.

Sándor Györgyhöz - mondotta Schőner Alfréd - sok évtizedes barátság és munkakapcsolat fűz, látogatásai, a kántor-szakon tartott mesterkurzusai rendkívül népszerűek.

Az Istentisztelet során elhangzó liturgia több esetben eltért a megszokottól, mint például a szombatköszöntőt, a Löcho Dajdit nem az askenáz hagyomány, hanem a marokkói szefárd dallamvilágot idézve recitálta, az Ahavasz ajlom niszachja ebben a formában néhány amerikai közösségben hangzik el, s egy Friedmann nevű chazan zeneszerző műve. A Röcé (a megszokottól eltérő feldolgozása) pedig a híres zeneszerző, a Dohány templom egykori karnagya Gottschal Jakab szerzeménye volt.

Sándor György előadásában felcsendült (boldogult édesapja, Sándor Ernő emlékére megtanulva) az a Kiddus, amelyet egykoron sok ezer hívő hallhatott, és amely akár magyar neológ hagyománynak is aposztrofálható.

Smuel Glick (kit több alkalommal vendégprofesszorként is tisztelhettek az OR-ZSE hallgatói) a heti Szidrával, a Tízparancsolattal kapcsolatosan tartott átfogó, igényes és rendkívül érdekes előadást.

Az Istentiszteletet követően a díszteremben Tu-biSvát-i gyümölcsszéder, ünnepismertető és közös éneklés várta a hittestvéreket.

 

2006.02.27.
GÁL