Kedves vendég péntek este


Sajnos - ismert történelmi okok miatt - a zsinagógák nagy része nem élte túl a holokausztot és az utáni következő nehéz évtizedeket, a megmaradtakban is jóval kevesebben köszöntik a legnagyobb zsidó ünnepet, a szombatot, mint valamikor.

Ez a szomorú tény nem vonatkozik az Országos Rabbiképző - ZsidóEgyetem József körúti zsinagógájára, amelyet minden hétvégen megtöltenek az imádkozók - az egyetem diákjai, tanárai és a körzet lakói egyaránt. Így volt ez szeptember harmadik péntek estéjén is, amikor a hívek meglepetéssel és örömmel látták, dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ újonnan megválasztott régi-új elnöke a fővárosban tartózkodva nálunk tölti péntek estéjét. A József körúti péntek esti istentisztelet és a kidus évtizedek óta híres arról, hogy gyakran jelennek meg szívesen fogadott vendégek itthonról, Erecből és külföldről, akiket köszöntenek a zsinagógában és ők beszélnek az istentisztelet résztvevőihez. Szerencsére már elmúltak azok az idők, amikor vigyázniuk kellett szavaikra - nekik és vendéglátóiknak is!

Az istentisztelet folyamán dr. Schőner Alfréd főrabbi rektor köszöntötte vendéget, mint rasekolt, majd beszédében az emberség, a humanizmus örök értékeinek figyelembevételére, egymással való törődésre hívott fel. Mikor befejeződött a szertartás a közösség szokása szerint mindenkit meghívott rövid kidusra, úgy látszik felhívása nem talált süket fülekre, mert a menza teljesen megtelt fiatalokkal és idősebbekkel - az asztalok pedig, ahogy máskor is süteményekkel és üdítőkkel.

Dr. Schőner Alfréd házigazdaként üdvözölte dr. Feldmájer Pétert, akit már évtizedekkel ezelőtt gyakori résztvevője volt a József körúti péntek estéknek, amelyekre Nagykörösről is érdemes volt feljönni. Meleg szavakkal emlékezett saját körösi látogatásaira, ahol Feldmájer Péter édesapja volt a hitközség elnöke. Ez nagyszerű és aktív vidéki közösség jó kapcsolatokat ápol a pesti körzetekkel is, rendezvényeik méltán népszerűek országszerte. Kiemelte azt a példamutató, szép összefogást, amellyel templomukat újjáépítették. Erre többször is rákényszerült a körösi zsidóság: hol a földrengés, hol a történelem viharai rongálták meg Isten házát, de mindig akadtak áldozatkész hívek, akik új hajlékot teremtettek a vallás számára. Említette a MAZSIHISZ elnök általa jól ismert családját, hitvesét és négy szép gyermekét, akik közül a legkisebbik barmicvója a következő héten lesz. Megköszönte az erre való meghívást, amelynek a régi ismeretség okán örömmel tesz eleget. Felkérte dr. Feldmájer Pétert, hogy szóljon a megjelentekhez.

Feldmájer Péter megköszönte a megtiszteltetést, majd kifejezte örömét, hogy ennyi fiatallal találkozhatott itt, mert a feladatok közül talán a továbbélés biztosítása a legnagyobb fontosságú. Meghatározó a hagyomány a zsidó életben, a múlt tisztelete életünk része kell, hogy legyen. Nagyon jelentős az épületek fenntartása és rendbe hozása, de ha azt akarjuk, hogy legyen zsidóság a jövőben is, akkor fokozottan kell az ifjúsággal törődnünk.

Nagy tetszéssel fogadott szavai után jókedvű énekléssel és a hagyományos áldással ért végett a szép este.


Róbert Péter.
2005.09.18.