Eszter –ablak a zsinagógában
 

 

Ismét új ablakokkal szépült az OR-ZSE zsinagógája. Szalai Györgyné iparművész, aki az eddigi ablakokat is készítette, legyőzve férje hirtelen halála miatti fájdalmát, eleget tett a kérésnek és tovább gyarapította munkáinak általunk megcsodált sorozatát.

Március 7-én a szombatfogadó istentisztelet keretében adták át az új ablakokat, amelyek osztatlan tetszést arattak a hívek körében.

Sajnos külföldön voltam – nem tudván előre az időpontról – pedig fölül a szélső üvegablak nemrég elhunyt drága édesanyám emlékét örökíti meg. Anyám zsidó neve Eszter volt és Schőner főrabbi úr javasolta, hogy ezért korona legyen az ábrázoláson.

Kicsit szabadkoztam, mert szegény egész életében keményen dolgozott, egyáltalán nem volt királynői sorsa, de arra gondoltam, hogy sokan megérdemelten tisztelték-becsülték (mindenki aki ismerte!) és az ablakokat intéző Sommer László kolléga emlékeztetett arra, hogy számomra ő mindig királynő volt.

Látva a szép új ablakokat ellentétes érzések töltöttek el. Elszomorodtam anyám halálára emlékezvén, de őrültem, hogy hozzájárulhattam zsinagógánk szépítéséhez.

Ha ránézek ezentúl mindig az Ő emlékére is imádkozom!
 

Róbert Péter
2008.03.17.