NEVEZETES VENDÉGEK PÉNTEK ESTI ISTENTISZTELETÜNKÖN

- "CÁV" SZOMBATJA -

Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem zsinagógájában különleges alkalomból vett részt legutóbb, március 25.-én Oneg Sabbatunkon egy párizsi házaspár: Fürst János nemzetközi hírű karnagy és felesége, Sarah Fürst professzorasszony. Ők március 20.-án, a szegedi Lőw Immánuel és Baumhorn Lipót által megálmodott gyönyörű zsinagógában kötöttek házasságot. A szertartást Markovics Zsolt szegedi főrabbi vezette, Tóth Emil, az OR-ZSE főkántora közreműködésével. Az orgonakíséretet Kármán György látta el. A bensőséges hangulatú esküvőn mindkét fél családtagjai külföldről, Fürst János zenész barátai Budapestről és Szegedről vettek részt.

Főkántorunk hangja és kántori művészete annyira meghatotta a házaspárt, hogy még egyszer hallani akarták péntek este. Sarah szefárd családból származik, anyai nagyapja, Rabbi Asera, Algirban volt vallási vezető. Ő Párizsban született, foglalkozására nézve osteopata és a gyermekek idegi fejlődésével foglalkozik. Diplomáit Párizsban és Londonban szerezte. Tudományos kutatásait több ízben publikálta. Posztgraduális tanfolyamokat, szemináriumokat tart. Szefárd közösség tagja, judaisztikai tudása kimagasló. Nagy hatást gyakorolt rá az esküvő és a péntek este askenáz zenei liturgiája, amelyet a magával hozott szefárd, valamint az OR-ZSE imakönyvből követett.

János az egykori Állami Zenei Gimnáziumban érettségizett. Hegedülni a Konzervatóriumban Rozgonyi Ágnes tanárnőnél, majd a Zeneakadémián Garai Györgynél tanult. 1956-ban elhagyta az országot és Brüsszelben, Gertler Endre világhírű mesteriskolájában kitüntetéssel végzett. Az Ir Kamarazenekar tagjaként kezdett vezényelni, karmesterként 1972-ben, Londonban debütált. Azóta a világ minden táján fellép. 1980 - 1990 között a Marseillesi Operaház főzeneigazgatója, 1996 - 2002-ig a párizsi Conservatoire Karmester Tanszékének professzora volt. Magyarországon többször vendégszerepelt, jelenleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. Legközelebb április 4.-én Budapesten, a Danubius Zenekart vezényli, amelyen Frankl Péter zongoraművész működik közre. Zsidó származását mindig öntudatosan vállalta, muzsikusként a zsidó liturgikus zene, a klezmerzene mindig érdekelte, de vallási kötődését a Sarahval való kapcsolata, immár házassága indította meg és mélyítette el.

Schőner Alfréd főrabbi, az Egyetem rektora köszöntötte a házaspárt és az egész közösség nevében kívánt ''mázl tov"-ot' egybekelésük alkalmából.

 

ILUJ
2005.04.01