Rabbi Ervin Birnbaum az OR-ZSE Zsinagógájában

A zsinagógai esztendő Bó szombatjának kiddusán köszöntötték Prof. Dr. Ervin Birnbaum rabbit, aki éveken át a Machon Sechter kiküldöttjeként az OR-ZSE egyik vezető oktatója és szervezője volt a 90-es évek elején.

Birnbaum rabbi kassai születésű, aki a New York-i Theological Szemináriumban szerezte summa cum laude fokozattal rabbi oklevelét, majd a Columbia Egyetemen bölcsész doktori címét is. Több, mint két évtizeden keresztül a keresztül Netanya egyik legnagyobb zsinagógájának, a Béit Jiszráélnek volt a vallási vezetője, s a Haifa Egyetem professzora. Nyugdíjazása óta a Machon Legiur Intézetének egyik vezetője. Több nagysikerű mű szerzője. Kiemeljük a The Islamic State of Pakistan (1957), published by the Pakistani Historical Society, The Politics of Compromise: State and Religion in Israel (Farliegh Dickinson University Press, 1970), and In the Shadow of the Struggle (Gefen Publishing House, 1990). című köteteit.

Magyar anyanyelvén még mindig kitűnően beszélő rabbi, abból az alkalomból érkezett Magyarországra, hogy a Magyar Cionista szövetség ebben az esztendőben őt tüntette ki az idei Herzl-Nordau díjjal. Birnbaum rabbi beszédében kitért a Budapesten eltöltött saliach évek eseményeire és nagy örömére szolgált, hogy újból találkozhatott az egykoron általa tanítottakkal, akik közül többen ma a magyarországi zsidóság pedagógiai életének meghatározó személyiségei.

J.S.
2005.01.25