ÜNNEPI ESEMÉNY AZ OR-ZSE ZSINAGÓGÁJÁBAN

2007. március 17-én, szombaton, ismét különleges alkalom, rendkívüli esemény színhelye volt a Rabbiképző Zsinagógája.

A sábeszi, vagyis a szombati sáchárit (reggeli, délelőtti) imádkozás úgy kezdődött, mint más szombatokon. A Tórához való felhívás s'vi'i (hetedik) álijája (felmenetele) különbözött a szokványostól. Már az jelezte, hogy ünnepi alkalom következik, hogy nem a megszokott módon és a korábbi, a mi-se-bérách....-ot is elmondó "tisztségviselő", aki egyébként "leinolni" (Tóra-tekercsből felolvasni) is szokott, tehát nem ő általa történt a "s'vi'i 'álijá" (a hetedik felmenetel) felhívása, hanem Tóth Emil, a Zsinagóga főkántora, nem a szokványos módon, hanem a különleges 'álijá-alkalmakkor megszokott dallamon szólította a Tórához dr. Balázs Pál tanár urat, aki viszont a tőle megszokott öltözetét, a csínos, sötét öltönyét még elegánsabbá tette és fekete szegélyű csokornyakkendőt viselt. Ez is mutatta, hogy ünneplés résztvevője, majd hamarosan bebizonyosodott, hogy nemcsak résztvevője, hanem ünnepeltje. Miután a tőle már évek óta megszokott, elegáns és klasszikus dallamon, és nem kevésbé klasszikus kiejtéssel előadta és gyönyörködtetett bennünket a Káddis d'Rábbánán (a Mesterek Káddisa) recitálásában, amit ilyenkor, mindig ő szokott elmondani.

Ezután dr. Schőner Alfréd rektor úr, a Zsinagóga főrabbija lépett elő és nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Balázs Pál tanár urat, a Zsinagóga egyik legrégibb és legnagyobb tudású látogatóját, liturgiájának állandó és aktív résztvevőjét. Miután ecsetelte számos érdemét a zsinagóga életében és a róla elnevezett, általa létrehozott és anyagilag, valamint erkölcsileg fenntartott és tanácsaival, ötleteivel évről-évre színvonalasabb, talán legrangosabb tanulmányi verseny élén, átadta az Egyetem és a Zsinagóga elismerését és köszönetét, azt az oklevelet, amely az általa minden sábesz (szombat) délelőtt oly szépen, szívhez szólóan recitált Káddis d'Rábbánán kezdő szavaival köszönti dr. Balázs Pál tanár urat.

A megható ünnepség az Egyetem menzáján, az ott már hagyományossá vált Kidduson folytatódott. Az ünnepelt, dr. Balázs Pál tanár úr bőkezűségét dicsérő, roskadásig megtelt asztalok mellett elhangzottak a köszöntő-dicsérő szavak. Elsőként dr. Schőner Alfréd rektor, főrabbi úr köszöntötte az ünnepeltet, majd az OR-ZSE Zsinagógába szintén régóta járó Siklósi Miklós úr szólt megható szavakkal, nagy vallási tudását és a Zsinagóga szertartásaiban való részvételét dicsérve az ünnepelthez és az ünneplő közönséghez. Ezután dr. Borsányi Schmidt Ferenc, az Egyetem docense gratulált a nyolcvan éves dr. Balázs Pálnak. Ezután a 80 éves ünnepelt szólt megható szavakkal a megjelentekhez. Megköszönte az ünneplést, majd beszélt a különösen vallásos, ortodox családja Budapestre költözése utáni első iskolájáról, a Dob utca 35-beli ortodox elemiről, a több diplomát eredményező egyetemi éveiről, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszokleveléről, amellyel őt köszöntötték.

Az étkezés utáni áldással (bir'kát há-mázon) ért véget a szívhez szóló, felemelő ünnepség.

Kedves Tanár úr, Kedves Pali bácsi, Drága Palikánk! Még nagyon sok születésnapot kívánunk Neked, legalább 120 esztendeig!


2007.03.19
B.S.F