TRENDELLI

TRENDELLI (trenderli, dreidel, ivritül: szevivon): Négyoldalú pörgettyű, általában fából, fémből, vagy manapság műanyagból készül. A trendelli egy egyszerű és nagyszerű társasjáték, Hanukakor használjuk. Négy oldalán egy-egy héber betű áll: Nun , Gimel , Hé , Sin. A betűk egy-egy héber szónak felelnek meg: Nesz Gádol Hájá Sám, azaz „nagy csoda történt ott”. Mármint a jeruzsálemi szentélyben, ahol Júda Makkabi maroknyi serege legyőzte a görög hódítókat.

A tét általában játékpénz (pl. csokoládé-érmék) – ez az úgynevezett „Hanuka Gelt”, csak hogy egy újabb jiddis szóval gazdagodjunk –, esetleg dió, mogyoró, amiket a játékosok kis szerencsével vagy ügyes pörgetéssel elnyerhetnek egymástól. A trendellire írt betűkkel kezdődik ugyanis négy jiddis szó is: Niksz (Semmi), Ganc (Minden), Halb (fél), Stil (csend) vagy Stell ein (berak).

Ha a játék komolyabb értelmét keressük, gondolhatnánk tán a mindennapi élettel való párhuzamra, melynek során a „pörgettyű” kinek-kinek a saját kezében van, mégis, az Isteni Akaratnak megfelelően történhetnek jó, és kevésbé jó dolgok. Hasonlóképp egy-egy rossz „dobás” után hirtelen minden jóra fordulhat, ahogyan a makkabeusok is csak egy korsó olajat találtak a görögök által lerombolt Szentélyben, ami viszont nyolc napig világított, majd később évszázadokon át, mind a mai napig.