Zsidó fiatalok nemzetközi találkozója Szlovákiában
Komárom, 2002. október 11-12

...kilenc év után újra olvastak Tórát a komáromi zsinagógában....

Utópisztikus, megvalósíthatatlan gondolat, mondták sokan Paedr. Győriová Marta (a kassai Ester, Zsidó Nők Szlovákiai Szövetsége elnöke) februári ötletére, amely egy nemzetközi találkozó megvalósítását vetette fel.

Megalakult a majd 10 fős szervezőbizottság, melynek tagjai az elmúlt fél év során sorra külföldre, illetve más városokba távoztak, így egyre kevesebb esély maradt a konferencia megvalósítására, de mégis belevágtunk.
A program megírása hónapokkal ezelőtt kezdődött. Ebben nagy segítséget nyújtott Fritz Zsuzsa, a szarvasi tábor programigazgatója és Sommer László a MAZSIHISZ Oktatási Osztályának vezetője.
Hátra volt még a technikai problémák, szállás, étkezés megoldása. Teltek a hónapok és lassacskán minden megoldódott. Több, mint 80-an jelezték részvételi szándékukat.

Október 11- péntek reggel ömlött az eső, hagyományosan, mint minden általunk szervezett programnál. A hitközség irodájában hajnaltól nagy volt a sürgés-forgás, hogy minden elkészüljön a vendégek fogadására.

A délelőtt folyamán megérkezett a résztvevők kisebbik része. Rövid bemutatkozás után az Országos Rabbiképző -Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatói - Gábriel Anna és Tari Ivett utolsó évesek a Pedagógiumban - tartottak mikrotanítást a Sabbatról.
Délután négy órára elkészült a szállás, mindenki az ipari kollégiumba indult. Kisebb bonyodalmak után megérkezett a két rabbi, Arnold Turetzky és Dr. Schőner Alfréd, feleségeikkel. Befutott a pozsonyi, a debreceni, illetve szombathelyi küldöttség is. A prágaiak tévedésből egy másik városba mentek, a kassaiak lekésték a csatlakozást.
Este hat órára mindenki visszatért a zsinagóga épületébe, a hölgyek gyertyát gyújtottak. Megszólalt a " Bimm-bamm..." kezdetű szombatköszöntő dal. A komáromi közösség számos tagja is eljött a szombatfogadásra.

Péntek este, telt ház a komáromi zsinagógában - ilyet még soha nem láttam. Dr. Győriová hivatalosan megnyitotta a találkozót. Dr. František Alexander, a Szlovákiai Hitközségek Központi Szövetségének elnöke, röviden üdvözölte a megjelenteket, mint mondta, nagyon meghatódott a résztvevők láttán.
A délutáni minchán Dr. Schőner Alfréd tartott magyarázatot, a Kabalat Shabatot Várnai Gábor (OR-ZSE) vezette. Mindenki énekelt, csodálatos élmény, mindez egy különleges napon, október 11-én a Menház és a zsinagóga felavatásának 106. évfordulóján, az épület születésnapján.

Az ima után hagyományos kiddus következett a Wallenstein Zoltán teremben, ahol egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. Vacsora után Fritz Zsuzsáé volt a terep, Noé heti szakaszát tanította, a tőle megszokott "informális", játékos formában. Az érdekes kérdések, emberekből készülő szobrok, megmozgatták még az álmos vendégeket is.

Szombat reggel a zsinagógában Dr. Schőner Alfréd tartott irásmagyarázatot. Noé szombatján, több, mint kilenc év után, olvastak újra Tórát a komáromi zsinagógában. A maftirt rabbi Tureczky recitálta.

A nap a kollégium klubjában folytatódott, Haas Róbert, a Szochnut szlovákiai képviselője, az izraeli helyzeten kívül ismertette szervezete szlovákiai tevékenységét is.
Az Országos Rabbiképző -Zsidó Egyetemet az intézmény rektora mutatta be (a prezentáció sikere abban is mérhető, hogy rögtön akadt pár érdeklődő az egyetem különböző szakjain való továbbtanulás iránt.)

A délelőtt két "mikrotanítását" Bíró Judit (OR-ZSE IV. évfolyam- Shabati chaszid mese) és Mélykuti László (MAZSIHISZ Oktatási Osztálya- Noé hetiszakasza) tartották.

Ebéd után a szlovákiai és a csehországi fiatalok szövetségéé volt a szó. Zuzana Petrovától, a Csehországi Zsidó Fiatalok Szövetsége (ČUŽM) elnökétől számos érdekességet hallhattuk a prágai zsidó élet mindennapjairól. A Szlovákiai Zsidó Fiatalok Szövetségét (SÚZM) Jana Romanová elnök mutatta be. Ezt követően az alábbi városok zsidó életébe nyerhettünk betekintést: Galánta, Érsekújvár, Dunaszerdahely, Kassa, Rimaszombat.
Az ömlő eső ellenére is sokan jöttek velünk a majd kétórás városnéző sétára, melyet a neves komáromi helytörténész, Mácza Mihály vezetett.
A Sabbat hátralevő részében újabb két intézményről hallhattunk. A Budapesti Zsidó Hitközség Scheiber Sándor Tanintézetét Dr. Fonóné Sugár Sára, külkapcsolatokért felelős igazgató-helyettes mutatta be. A prezentációt számos kép, évkönyv, angol nyelvű kiadvány színesítette.
A Zsidó Fiatalok Magyarországi Egyesülete (UJS) szerteágazó tevékenységéről a szervezet vezetői beszéltek Alföldy Kata elnök (a UJS bemutatása), Dr. Gádor György (külső kapcsolatok), Halász György (Maimonidesz kör), Stern Gábor (Debrecen).
A délután záró előadásában rabbi Arnold Tureczky osztotta meg velünk gondolatatit.
A találkozó talán legmeghatóbb része a vacsora után, a kollégium éttermében tartott Havdala volt, ahol mintegy nyolcvan ember búcsúzott a hagyományos áladásokkal és énekkel az ünneptől.

Itt kell szólnom a találkozó negatívumáról. A résztvevők részére adott kóser - főként hideg salátákból álló - ételtől többen rosszul érezték magukat. Hogy ki követett el hibát, azt sajnos nem tudjuk megállapítani, de bízunk benne, hogy e sorok megjelenésekor ez már minden érintett számára csak egy múló emlék maradt.

Az est fénypontja három budapesti táncoktató, Nyársik Emese, Csák Zsuzsanna és Nádházi György, által tartott hóra táncház volt.
Vasárnap reggel csak egy viszonylag kis csapat vágott neki a temető látogatásának, melyet Paszternák András és Várnai Gábor vezettek. Közben megérkezett a kollégiumba a katolikus egyház fiataljainak öttagú küldöttsége Mózes Endre tanár úr irányításával.
Ez volt az utolsó prezentáció, amely legnagyobb meglepetésünkre, stílusosan, a katolikus fiatalok által előadott "Hine ma tov..."-val zárult. Ebéd után még egy rövid értékelésre gyűltünk össze, s ezzel véget ért a zsidó fiatalok találkozója városunkban.

A találkozó fő célját, a különböző országokból, városokból, szervezetekből érkező fiatalok kapcsolatépítését, maradéktalanul teljesítette.
Köszönjük minden szervezőnek és részvevőnek az együttműködést.

Paszternák Tamás
OR-ZSE liturgatörténet-előadó szak, IV. évfolyam

 

2002.11.12.