Rabbi Arthur Tureczky látogatása az OR-ZSE-n
2002. 03. 4 - 11-ig


Rabbi Arthur Tureczky – hitvese, Noémi asszony kiséretében - az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem vendégprofesszoraként ismét két hetet töltött intézetünkben. Különböző talmudi tételekről, az ima fejlődéstörténetéről, az amerikai zsidóság különböző vallási irányzatairól és Izrael eszmevilágáról tartott több, nagy érdeklődéssel kísért előadást.

Az Egyetem zsinagógájában Írás-magyarázatot tartott. Látogatást tett a BZSH újpesti Szeretetotthonában, ahol Deutsch László főrabbi fogadta, és mutatta be a magyarországi zsidóság e nagyszerűen működő karitatív intézményét és a helyi közösségi életet.
Péntek este az egyetem vezetése a Háná Étteremben ünnepi díszvacsorát adott a vendég tiszteletére, amelyen Rabbi Tureczky a közelgő Niszán hónap jelentőségét méltatta. Előadását talmudi idézetekkel illusztrálta.

Sábát háhodes délelőttjén a Hősök zsinagógájában tartott prédikációt. Vasárnap délelőtt Schőner Alfréd rektor kíséretében a váci Zsidó Hitközség vendége volt. Turai János, a helyi közösség vezetője beszélt a váci zsidóság múltjáról és jelenéről. Bemutatta a rekonstrukció alatt álló kis zsinagógát, amelynek frigyszekrényét Chikán Zoltán, az Or-Zse IV. éves liturgiaelőadó-szakos hallgatója tervezte. Ezután megtekintették a XIX.századi Magyarország építőművészeti remekét, a latin stílusban épült váci zsinagógát, amelynek rekonstrukciója nemrég kezdődött el. Hosszú évtizedek után augusztusban Bár mitzvá avatásra kerül sor a váci zsinagógában, amelyre a vendéget, Arnold Turetczkyt, is meghívták.

Oktatói karunk, hallgatóink, ősszre visszavárják az ARE köztiszteletnek örvendő kiváló tudósát, aki a jövőben Egyetemünk vendégprofesszoraként segíti közös álmunk megvalósitását.

BÉUR