Rabbi Arnold Turetzky


2004. tavaszán még itt volt velünk. Tevékeny, lelkes, fáradhatatlan volt, mint mindig. Amikor sápadtsága felől kérdeztük, mosolyogva válaszolt: csak egy kis vérszegénység, a korral jár. És azon a hűvös tavaszon változatlanul, kizárólag gyalog közlekedett, esőben, szélben és vidám kockás kalapjához, piros sáljához sohasem viselt kabátot....

2004 nyarán meghalt.

" Nem élt belőle több és most sem él...... a nagy időn se lesz hozzá hasonló....a homlokán feltündökölt a jegy, hogy milliók közt az egyetlenegy."

Ki tudhatja, lehetett egy az igazak, a cádikok közül, akik fenntartják a világot.... Egyszerre volt amerikai és zsidó, cionista aktivista és neológ rabbi.

Nagy rabbi volt. Igazi tanító, akinek életszükséglete volt a zsidóság tanítása. Nem tudni, él-e még Amerikában olyan ember aki, bár személyes veszteségei nem voltak, olyan mélységes empátiával érezte át a holcaust tragédiáját, mint ő. De úgy gondolta, hogy a galutban élő zsidóság tartozik a holokauszt áldozatainak azzal, hogy zsidó maradjon azokban az országokban, ahol csaknem teljesen kiirtották a zsidóságot.

Életének utolsó éveit ennek megvalósítására áldozta. Évenként kétszer járt Prágában, ahol a nagy ünnepeken ő volt a rabbi. És abban a városban, ahol az útikönyvek csak a nagy zsidó múltról szóltak, újra lett jelen; élet a zsinagógákban.

Szívügye azonban az OR-ZSE volt.

Mindig vidáman, fiatalosan érkezett hozzánk és fáradhatatlanul tanított. Ha hallgatói értették, akkor angolul, de szívesen fordította héberre a szót. De tanított teljes személyiségével, metakommunikációjával is. Tanításai felejthetetlenek maradnak.

Nagyon szerette Izrael Államát. Hitt a kettős identitásban és fontos volt számára, hogy hallgatóink képzéséhez Izrael megismerése is hozzájáruljon. Izraeli tanulmányútjukhoz a szükséges pénz jelentős részét ő gyűjtötte össze Amerikában.

Eszmei célokért hihetetlen meggyőző erővel és lelkesedéssel tudott küzdeni és ugyanakkor mégis mindig kedves, vidám, egyszerű és közvetlen ember maradt. Olyan ember,aki nyomot hagyott mindenkiben aki találkozott vele. Hiányozni fog.

Emléke nem csak a szívünkben él tovább: nevét az OR-ZSE egyik auditoriuma fogja viselni.

Fakadjon áldás az emlékéből!


Cikkek Rabbi Arnold Tureczky professzorról az OR-ZSE Honlapján: