Mi a Talmud?
A héber "Talmud" szó "tanulás"-t. jelent. Az ókori zsidóság vallási és tudományos műveként a "szóbeli hagyományt" (melyet a 2. jeruzsálemi templom lerombolása után kezdtek csak összegyűjteni és leírni) tanulhatja általa olvasója.
A fordítások az eredeti héber-arameus szövegek alapján készültek. A fordítók szöveghű tolmácsolása is biztosíték az olvasó számára ahhoz, hogy hiteles képe alakuljon ki erről a sokat vitatott és hányatott sorsú könyvről.
A kor legjelentősebb tudós rabbijai (pl. Blau Lajos, Hevesi Simon, Venetiáner Lajos, Pfeiffer Izsák) írtak 12 bevezető tanulmányt a Talmudról, és az azzal kapcsolatos vallástörténeti témákról.
A MOLNÁR ERNŐ szerkesztette talmudi szemelvényeket abban a reményben adjuk közre, hogy zsidók és nem zsidók egyformán épülhetnek a Talmud többezer éves bölcsességéből.

A Talmud könyvei. Az eredeti Talmud szöveg alapján írta Molnár Ernő. Bevezető Blau Lajos, Hevesi Simon, Venetianer Lajos, Weisz Miksa, Kálmán Ödön, Molnár Ernő, Kiss Arnold, Edelstein Bertalan, Fischer Gyula, Kún Lajos, Goldberger Izidor, Pfeiffer Izsák.
Budapest: Korvin Testvérek Könyvnyomdája, 1921—192

   Választás a baloldali sávról.

Copyright © or-zse.hu, 2007 - 2008.
Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása
csak a szerző(k) előzetes, írásbeli engedélyével történhet!