Vissza a kezdő lapra...

2012.október 29.

Hagai Mei-Zahav, Izrael Állam nagykövet-helyettese:

A modern Izrael államának jelenkori kihívásai

 

Izrael államának Magyarországra akkreditált nagykövet helyettese az előző állomáshelyéről, Brazíliából a közelmúltban Budapestre érkezett, kellemes modorú, dinamikus Hagai Mei-Zahav az OR-ZSE Szabadegyetemének meghívására 2012. október 29-én, hétfőn este hat órai kezdettel az Oktogonális termet megtöltő érdeklődők számára mintegy hatvan perces előadásban számolt be a modern Izrael államának jelenkori kihívásairól.

A több pontba rendezett témakörök közül központi szerepet az Irán általi kihívás jelentette. A nagykövet helyettes kivetített adatok, térképek segítségével szemléltette az iráni fenyegetőzés valós veszélyeit. Többek között megtudhattuk, hogy a teheráni kormány jelenleg rendelkezésére álló ballisztikus rakétáinak hatósugarába hazánk is benne foglaltatik, azaz amennyiben sikeresen véghezviszik nukleáris programjukat a perzsák, ezekkel a rakétákkal könnyedén nukleáris támadást intézhetnek Európa számos pontjára. Talán éppen ezek miatt a kézzelfogható tények miatt is eredményesnek mondható az izraeli kormánynak az iráni fenyegetés megismertetésére irányuló felvilágosító tevékenysége.

Az ún. közel-keleti, ún. "arab tavasz" kapcsán megismerhettük a lehetséges szcenáriókat, s csak remélni tudjuk az izraeliekkel együtt, hogy a 2011-ben Kairóban elkezdődött, bíztató demokratizálódási folyamat nem fordul "zord iszlám télbe".
A nagykövet helyettes előadásának utolsó részében az Izraelt jogilag, politikailag ellehetetleníteni szándékozó csoportok Izrael-ellenes, antiszemita aktivitásáról esett szó, megdöbbentő tényeket taglalva.

Az előadás hallgatóságra gyakorolt jelentős hatását a felmerülő kérdések alapján lehetett érzékelni.

Számos kérdező a közelgő izraeli választások várható következményeiről faggatta az előadót, aki rutinos diplomataként tért ki a találgatások elől.

Az előadás hivatalos részét követően még jó néhány érdeklődő állt sorban Hagai Mei-Zahav nagykövet helyettes úr előadói pulpitusa előtt, saját, speciális kérdéseikre várva a választ.

Remélhetőleg magyarországi tartózkodása során lesz még módunkban a Mei-Zahav úr remek tájékoztató előadásait intézményük falai között hallgatni, annál is inkább, mert a nagykövet helyettes kifejezte szándékát egyetemünk tevékenységének jobb megismerésére.

KJ

Vissza