Vissza a TUDOMÁNY-hoz

vallastud1.jpg (6027 bytes)

blue.gif (53 bytes)   

Frőhlich Róbert főrabbi: Háborús responsumok


II. A mikve

A zsidó családi élet tisztaságának illetve a rituális tisztaságnak elengedhetetlen feltétele a fürdő, azaz a mikve. Mikve céljára nem felel meg bármilyen úszómedence, szigorúan szabályozott mind a mérete, mind a felhasználható víz eredete. Következő kérdésünk mai magyar viszonylatok szerint nem túl gyakori, de előbb-utóbb még itt is fontossá válhat.

Kérdés:

Egy katona a következő kérdést intézte a rabbihoz: felesége a laktanya közelébe költözött. Azon a környéken azonban nincs olyan zsidó közösség, melynek megfelelő mikvéje lenne. Mi a teendő?

Válasz:

Mikve híján teljesen megengedhető folyót használni, feltéve, hogy ez a folyó nem szárad ki nyáron teljesen, azaz nem kizárólag esővíz táplálja (L. Jóre Déá1 201, 2, Iszerlesz2 megjegyzése.), az óceán és patakok táplálta tavak (l. m. Mikvot3 V,4. Ugyancsak: Toszáfot Jom-tov kommentárja Pará VIII 8-hoz). Mindezekben az esetekben fürdéskor elegendő víz kell rendelkezésre álljon a teljes lemerüléshez.

A nő által használt fürdőruha minden esetre elég bő kell, hogy legyen ahhoz, hogy a víz akadálytalanul eljusson a bőr minden részéhez4.

keksor.gif (227 bytes)

1 A Sulchán Áruch Rabbi Joszéf Káró fő műve, mely négy kötetben foglalja össze a zsidó élet törvényeit. Jóre Déá traktátusa foglalkozik a mindennapi élet és a rituális tisztaság törvényeivel.
2 A Remó, azaz Rabbi Mose Iszerlesz , nagy tekitélyű Sulchán Áruch kommentátor, kinek a törzsszöveghez fűzött megjegyzései bekerülve a Sulchán Áruchba maguk is törvénnyé váltak. A Remó kommentárjai azonban csak az askenáz (lásd lent) közösségekben érvényes törvények.
3 Talmudi traktátus.
4 A Mikvében való megtisztulás alapvető feltétele, hogy a víz mindenhol érje a testet. Mivel itt nyilvános vízről van szó, így engedélyezik a fürdőruha használatát, mely egyébként a Mikvében tilos, de azzal a megjegyzéssel, hogy a lehető legtöbb helyen érje a víz a testet.

keksor.gif (227 bytes)

blue.gif (53 bytes)