"Lélekben óriások voltunk"
- könyvbemutató a Zsidó Közösségszervező szakos hallgatók előadásában -

2012-ben Jehuda Koren és Eilat Negev izraeli író 2009-ben magyarra fordított könyvét a "Lélekben óriások voltunk" – a Liliputi Társulat különös története című családregény bemutatását tűztük ki célul, mely egy vallásos zsidó családról szól, akik az Észak-erdélyi Rozáliában éltek és a törpe apa és a normális növésű anya házasságából 7 törpe alkatú és 3 normális alkatú gyermek született.

A törpék a "szórakoztató iparban" zenészként tudtak élményt szerezni környezetüknek és önmaguknak, hírességek lettek, de a vidéki zsidóság deportálása őket se kímélte, Auschwitz-Birkenauba kerültek, ahol Mengele kedvencei megkülönböztetett kísérleti alanyoknak tekintette őket, mindannyian túlélték a koncentrációs tábort, majd előbb Antwerpenbe és Haifába kerültek, ahol mozit béreltek és folytatták szórakoztató tevékenységüket.

A szerzők Perla Ovits - a legfiatalabb törpe orális riportja alapján írták elgondolkodtató könyvüket, mely nem nélkülözi az effajta hihetetlen és riasztó mondatokat "én Mengelének köszönhettem, hogy túléltem…"

A hallgatók az elbeszélés, a bemutatás a megfigyeltetés és a vita módszereit alkalmazták a kiválasztott fejezetek előadásakor, verbálisan és vetített képek segítségével. Mengele viselkedésének hiteles tisztázására felhasználtuk Kirády Attila "Emberkísérletek" című könyvét. Az ütköztetés során ítéletet nem mondtunk, de módot adtunk elgondolkodni arról, hogy Mengele hogy viszonyult szeretett törpéihez és mondjuk a Pécsről deportált áldott állapotban lévő asszonyokhoz.


Sommer László
2012.11.27

Vissza