21. TZEELIM
 


 Tzeelim egy nagy kibuc a Negev sivatag észak-nyugati részén, 12 kilométerre dél-keletre a Magen központtól, 20 kilométer távolságra a Gázai övezettől.

A fafajta, amiről a település a nevét kapta

A kibuc neve akácfát jelenti héberül shitim (atzei shitim = shíta fák), vagy tzeelim (a Bibliában előforduló tzeelim fák), melyek nagyon elterjedtek ezen a vidéken.

A kibuc az „Egyesült Kibuc Mozgalom”-hoz (TENUAT HAKIBUCZ HAMEUCHAD) tartozik. A települést egy Magyarországról származó fiatal chalucz (úttörő, előharcos) csoport alapította 1945-ben, az angol fennhatóság idején, még a zsidó állam megalakulása előtt. Lényegében az első években fegyverrel őrzött település volt, de a fiatalok nem csak őrizték a települést és környékét a beduin araboktól és az angoloktól, hanem előkészítették a területet egy mezőgazdasági település létrehozásához. A földeket előkészítették művelésre, kutakat fúrtak, földalatti raktárakat, óvóhelyeket, utakat építettek, védőállásokat alakítottak ki.

A kibuc egykori óvóhelye

A Függetlenségi háború végén a katonaság (CAHAL) is használta a települést. A háború után az alapító magyar csoport elhagyta a területet, a későbbiekben közülük egyesek visszatértek. 1949-ben egy „SZALVINO” nevű ifjú holokauszt túlélő új olé csoport tagjai (Kelet-Európaiak) érkeztek a településre, utánuk 1950-ben egy Észak-Afrikából jött „TZOFIM” csoport csatlakozott a kibuchoz és végül 1959-ben egy „NOAROVED” szervezeti fiatal munkáscsoport egészítette ki a kibuc lakóságát.

A kibuc területe 19000 dunam, lakóinak száma 500, európai származásúak, (az első magyar csoport még életben lévő tagjai és azok leszármazottjai) valamint észak-afrikaiak és az izraeli „szabrék”.

Gazdaságuk főbb ágai: gabonatermelés, zöldség-ültetvények, narancs- és mangó ültetvények, baromfitenyésztés és tehenészet. A kibucban egy gumiabroncs-gyár működik, 60 munkást foglalkoztat, belföldre valamint Európába és az USA-ba kivitelre termelnek.
A turizmus is része a közösség jövedelmi forrásának, magas színvonalon épített, berendezett szobák várják a vendégként érkezőket. Gazdag (napi 4-szeres) étkezéssel, szaunával, jakuzzival, uszodával, sportlétesítményekkel, kulturális eseményekkel valamint sivatagi kirándulásokkal kényeztetik vendégeiket. Az árak mérsékeltek, tessék odalátogatni, szíves vendéglátásban lesz részük!

A kibuc közelében egy szárazföldi katonai kiképző bázis is van.


Gyakorlat közben


Eliezer Slomovits

Vissza