17. TZAFRIA

  

 

Cionista vallásos mosháv (falu) a Ludd völgyében,az ország központi részén, 4 kilométerrel nyugatra a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtértől. A falut 1949-ben alapították Magyarországról, Romániából (Erdélyből) és Csehszlovákiából érkezett magyar nyelvű új olék. Az alapítók mindannyian a HAPOEL HAMIZRAHI vallásos munkáspárt tagjai voltak.

A Tzafria név jelentése: "madarak élőhelye". Az ókorban is létezett e helyen zsidó település, a Bizánci korban és a keresztes háborúk idején Szafuria, a Függetlenségi Háború (1948) előtt al-Safíria (arab falu, melyet elhagytak a háború alatt) néven.

A mai mosháv területe 2300 dunám. 2006-ban 600 lakosa volt. A lakosok a kezdeti évek során mezőgazdasággal és állattenyésztéssel - gabonatermesztés, zöldség-

Egy épülő új ház

ültetvények, tehenészet és baromfitenyészettel - foglalkoztak. Az utóbbi időkben a lakosok nagy többsége már nem a mezőgazdaságban tevékenykedik, hanem a környező települések ipari létesítményeiben keres és talál munkát. Nagy faiskola működik Tzafriában, valamint virágkertészet, ahonnan nagy mennyiségben exportálnak Európába az Egyesült Államokba és Kanadába termékeikből. Kesztyűüzem (Ernest kesztyűt Kft. ) működik a moshávban 2008-tól kezdődően lakás és házépítésbe kezdtek, melyeket a tzafriai fiatal vallásos családoknak is megfizethető árakért.

Játszópark és óvóhely

Ma a faluban 674 lakos, 120 család él, amelyből 95 a mosháv tagja, 25 pedig "kültagok". A településen leány középiskola működik (ULPENA BENEI AKIVA). A gimnáziumban magas szintű oktatás folyik, ahova az egész ország területéről érkeznek tanulók, akik a helyi kollégiumban laknak.

Kitűnő autóbusz közlekedés van Tzafriából Tel-Aviv, Herclia, Natanya és Haifa felé és a mosháv mellet vasút állomás is van.

2009-ben ünnepelte a település újkori fennállásának 60. évfordulóját. Tzafria nagy fejlődés előtt áll: a ház- és lakásépítési programot tovább folytatják, valamint kereskedelmi és ipari vállalatok létesítését tervezik.

 

Eliezer Slomovits

Vissza