27. T'KUMA
 

Vallásos mosháv (falu) a Negev észak-nyugati részén a tengerparti síkság szélén, 3 kilométerre a Netivot várostól. A település a HAPOEL HAMIZRACHI (vallásos cionista munkáspárt) mozgalomhoz tartozik.

Neve szimbolikus, feltámadást, újjáéledést jelent, amit az alapítók, akik holokauszt túlélők voltak, maguk adták a településnek, jelezve ezzel a zsidó nép feltámadását régi-új hazájában és Izrael újbóli megalakulását.

A települést 1946. október 5-ről 6-ra virradó éjjelén alapították, egy nevezetes akció keretében, amikor 11 települést alapítottak a Negevben.

1949 májusában telepedtek le az alapítók, többségben magyarországi, erdélyi és romániai, valamint tunéziai új bevándorlók, akik előzőleg a közeli települést alapították és ott laktak eddig az ideig. Ennek a településnek Sarseret a mostani neve. Az 50-es években további kelet-európai új olék csatlakoztak a faluhoz, mely az első években kibuc volt.

2009 decemberében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a lakosok száma 549 volt. Területe 7500 dunam.

Lakosainak egy része földműves, gabonát termelnek, gyümölcs- és zöldségültetvényeket művelnek, virágkertészetet tartanak fenn, tehenészettel, baromfitenyésztéssel is foglakoznak, exportra is termelnek.

A faluhoz közel, dél-nyugati irányban a Jarkon - Negev csatorna nagy vízgyűjtő-tároló medencéje van, mely segítség a falu mezőgazdasági munkáihoz. A lakosok többi része a településen kívül keresi a megélhetését. A falu gazdasági helyzete szilárd. Harmóniában élnek a magyar nyelvű és az észak-afrikai tunéziai lakosok itt, szoros együttműködéssel építették fel 60 év alatt a falut. Természetes dolog, hogy a második és harmadik generációban már sok házasságot kötnek a két egymástól eltérő kultúrkörből érkezett fiatalok.

T'kuma főutcája

T'kuma zsinagógája

T'kuma óvodája

T'kuma víztornya


Eliezer Slomovits

Vissza