20. TIRAT JEHUDA
 


Nemzeti-vallásos szövetkezeti mosháv az ország központ részén, a Jehuda alföld határán, Ludd városától északra, 3 kilométerre a Ben Gurion nemzetközi repülőtértől és 5 kilométerre dél-keletre Jehud városától.

1949-ben alapították Magyarországról származó új olék – fiatalok és idősebbek –akik a vallásos cionista HAPOÉL HÁMIZRÁCHI munkáspárt tagjai voltak. Az évek folyamán betelepültek újabb olék: lengyelek, jemeniek, marokkóiak és líbiaiak, egy igazi nagy, a szórványokat összegyűjtő központ lett a mosháv („Kibuc-Galijot”). A második generációban már létrejött sok, ún. „vegyes” házasság is.

A mosháv a volt arab Al Tira falu nevét viseli, amely ezen a helyen volt, amíg az Izraeli Hadsereg a Függetlenségi Háborúban (1948) el nem foglalta. Tirát Yehuda név az „Jehuda kastélya” elnevezést jelenti. (Úgy látszik, ez volt a neve a régebbi időkben is.)

A mosháv alakulásának első időszakában az itt élők sokat szenvedtek a Jordániából átjövőarab (fajadun) terroristáktól, egészen a Hatnapos Háborúig (1967).

Az Állami Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008 decemberében a falu 1000 lakost számlált. Tavaly nagy pompával ünnepelte a falu fennállásának 60 éves jubileumát.

Ma már a harmadik generáció él a faluban, a fiatalok részére külön házakat építenek, ott-tartásuk érdekében. A mosháv környékén több település van: Kibutz Béérot Őchák, Báreket, Bét Árif, Bné Átárot, Kfár Trumán, Náhálim, Gámzu, Ginaton, Kfár Ruth és a Ben Shemen nevű ifjúsági falu.

A mosháv területe 2500 dunám (1 dunám = 1000m2).

A település múltbéli látnivalói: egy elhagyott arab falu másfél kilométerre a moshávtól, amely egy ókori település helyén állt. A település még a Biblia és a Második Szentély idejében, sőt később, a perzsa, görög, bizánci és a mameluki időszakban is itt állt. A falu mellett egy régi fogadó romjai is láthatók.

A lakosok nagy része a mezőgazdaságban dolgozik, gabonát, zöldséget termel, állattartással, tehenészettel és juhtenyésztéssel is foglalkozik. Kertészetet, faiskolát is tartanak fenn.

Többen turizmussal foglakoznak, valamint a közeli településeken, ipari üzemekben dolgoznak.

A faluban tevékeny kulturális élet folyik, ifjúsági szervezet, Bné Ákivá működik.

A helyi zsinagógában hétköznap is van Tóra-tanulás, és vallási előadásokat is tartanak. Chabad központ is van, és az általános iskola gyerekei részére egy nagy Talmud-iskola működik, melybe a környező településekről sok gyerek is eljár.


Eliezer Slomovits

Vissza