31. TALMEI ELIAZAR
 
  

 

Falu (mosháv ovdim), Hadera mellett, Sharon északi részén, a Hadera - Afula országút mellett, Pardes Hanna kisvárostól 2 kilométerre délre, Tel Avivtól 44 km-re, Haifától 41 km- re, Jeruzsálemtől 77 km-re, Beer Shevától pedig 133 km-re van.

A Földművesek Egyesületéhez (HITACHDUT HAIKARIM) tartozik. Elazar Wermeszer nevét viseli (aki egykor a "PIKA" egyik főigazgatója volt). Talmei Elazar magyarul annyit jelent: Elazar öntözött barázdái (a település másik neve: Ptolomajos Elazar). A PIKA földjein alapították 1952-ben magyarországi, romániai - erdélyi, lengyelországi és iráni új olék, akik nagy részben magyar nyelvűek voltak. Zichron Jaakov-i földművesek előzték meg az új olékat a falu felállításában.

Talmei Elazar címere

Eleinte ültetvényekkel, gyümölcsössel, tehenészettel és baromfitenyésztéssel foglalkoztak. A moshav gazdálkodása a SZOCHNUT letelepedési osztálya által készített tervei szerint 60 különböző mezőgazdasági egységet állítottak fel, mindegyik 35 dunam földterülettel rendelkezett. Miután a talaj nagy sótartalma miatt az ültetvények nem hozták a kívánt mennyiségű termést, a faluhoz még 1000 dunam földterületet csatoltak, melyen egy nagy narancs-ültetvényt létesítettek. A falu területe 2500 dunam, lakosainak száma 720 fő.
 


Jegyzetek:
PIKA: Palestine Jewish Colonization Association = Zsidók letelepítési szervezete Palesztinában. Edmond Rothschild báró alapította 1924-ben. A báró fia, James Rothschild volt a szervezet elnöke. 50 000 dunam földterület volt a szervezet tulajdona Erec területén 50 különböző településen az ország minden részén. A szervezet nemcsak települések megalapításával foglalkozott, hanem üzemeket, vállalatokat is létesített, pl. az Országos Villanytársaságot, a Holt tenger kincseit kiaknázó vállalkozást, vegyi anyagok előállítását, mocsaras területek lecsapolását is végezte. James Rothschild 1957-ben, halála előtt a szervezet összes vagyonát átadta a zsidó államnak.

Edmond (Benjamin) Rothschild báró (1845 – 1934) Párizs.
Az ismert adakozót a "zsidó települések atyjának" nevezték. Biztosította az első települések létezését, rengeteg földet vásárolt Erec keleti és nyugati részén a PIKA részére. Sok települést létesített. Ő alapította a Zichron-i és a Rishon-i borpincéket, több gyárat építet. Az I. világháború után szorosan együttműködött a világ cionista szervezeteivel Erec építésében. Benyamina városka viseli a nevét, Zichron Yaakovban van eltemetve.

Talmei Elazar különleges érdekessége:

A település egykori agronómusa Ada Barak egyedülálló turista látványosságot létesített: húsevő növényekből álló kertészetet tervezett meg és alapított. Ez azonban nem egy átlagos hely, ahova az emberek növényeket vásárolni járnak. Ada bemutatót tart részletes ismertetőkkel és videó felvételekkel egybekötve, a növényekből pedig kígyók, békák ugranak elő. Ada többféle fajt tart, köztük a legnagyobbat, a Nephenthes-t (magyarul kancsóka) amelyik az Amazonas vidékén él és több tíz méter magasra is megnő. El tud kapni nagyobb békákat, néha még madarakat is. Természetesen a jelenlegi helyén a moshávban nem nő olyan magasra, mint eredeti élőhelyén a dzsungelben.


A húsevő növények képesek gerinctelen és gerinces állatokat is megölni. Az áldozatok között lehet: hangya, légy lepke, bogár, darázs, szúnyoglárva, hogy csak egy párat említsünk. Mindegyik növény sajátos módszerrel ejti el áldozatát: ragasztószerű anyaggal, szőrzettel, gyűrű formájú kitüremlésekkel, vagy éppen egy speciális illat segítségével.

Vénusz légycsapója
(Dionaea muscipula)

A húsevő növények fogalma furcsa és nyugtalanító, elméletben az emberre is veszélyes lehet, ellenben azonban az ember az, amely ezeket a növényeket - sok más növényhez, állathoz hasonlóan - veszélyezteti, irtja, főleg a környezet szennyezésének köszönhetően.

A húsevő növények bemutatója mellett angóra nyulakat, vidrákat és különféle csúszó-mászókat (iguánák, óriáskígyók, stb.) is megszemlélhetnek a látogatók. A bemutatókat ivritül és angolul tartják, de dolgoznak azon, hogy más nyelveken is tartsák az előadásokat.
 

Eliezer Slomovits

Vissza