8. SZDÉ ELIEZER (Eliezer mezeje)

   


Falu (moshav) Felső-Gallileában (Galil HaElion), nyugatra Jeszod HaMaalai csomóponttól. Az „OVED HACZIONI” cionista világszervezethez tartozik, amely a progresszív Független Liberális pártnak egyik frakciója volt (az OVED HACZIONI az osztályharc nélküli társadalmi megbékélésre törekedett. Kibucokat falvakat (moshavokat), üzemeket és szövetkezeteket alapított.

A falu Eliezer (Robert) Rotshild nevét viseli. 1952-ben a „Pika”(Palestine Jewish Colonization, „Zsidó Társaság Ereci Letelepülésre”) földjein, Edmond Rotshild báró és fia James Rotshild báró elnöklése alatt, magyarországi, erdélyi és romániai születésű letelepedők alapították a települést. Jeszod HaMaala nevű híres településről és Kirját Shemona városából települtek az új faluba (1952), amely a párizsi Rotshild család nagyarányú támogatását élvezte. A Rotshildok és képviselőik gyakran látogatták a falut és környékét, figyelemmel követték fejlődését.

Ma a falu területe 3000 dunam és 350 lakost számlál. A családok egy része földműveléssel foglalkozik. Van üdülőtelep is a faluban, turisztikai vendéglátással is növelik a moshav bevételét. A ’60-as évek végén a párizsi Rotshild család átadta Izrael államának a PIKA összes földterületét és vagyonát. Nagy sajnálatunkra az utóbbi évtizedekben a párizsi és a londoni Rotshild családok leszármazottjai nem járulnak hozzá Erec építéséhez és fejlesztéséhez.

A Rotshild család címere


Eliezer Slomovits

Vissza