16. SHEAR YASHUV

  

 

Shear Yashuv egy MOSHAV OVDIM - szövetkezeti-munkás falu a Felső- Galileai Chula völgy észak-keleti részén, Kirját Sh'moné városától 7 kilométerre. A neve szimbolikus, Jesájá próféta könyvében említi (10,21) „Shear yashuv shear Jaakov el El gibor” ( ) magyarul: „Maradék tér meg, Jákob maradéka, a hatalmas Istenhez”.

1940 februárjában alapították. Ma 78 család él ott, összesen mintegy 350 fő. A falu lakosainak nagy többsége alkalmazottként keresi a kenyerét helyben és a környező településeken. A fő bevételi forrás a szobakiadás, kis részben mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenység.

A faluban egy Természetkutató Intézet is működik (Beit szefer szade).

A Dafna kibuc

Az utóbbi években a falu neve ismert lett az országban és külföldön is, miután 1997. február 4-én kibuca - a Dafna kibuc - fölött ütközött össze két katonai helikopter, fedélzetükön 73 katonával. A balesetben mindannyian életüket vesztették. Ez a szörnyű katasztrófa mély gyászba borította az egész országot. Három évvel ezelőtt a falu központjában lévő óriási, több száz éves fa - mely a katasztrófa következtében megsérült - elpusztult.

A falut 30 család  alapította 1940-ben (ők az „OVED HACIONI” és a „NOAR HACIONI” szervezet tagjai voltak), Menachem Uszishkin (1863 – 1941) híres cionista vezető kezdeményezésére. A település először „MECUDAT USZISHKIN GIMEL” utána pedig „ALEH REISH” (Települj az országba, és vedd birtokba) nevet viselte.

A Függetlenségi háború befejeztével, a fegyverszüneti egyezmény aláírása után 1948-ban a lakosság nagy része elhagyta a települést a szíriai hadsereg támadásai miatt, akik a közeli hegy magasságából állandóan ágyúzták Shear Yashjuv-ot. 1949-ben újra benépesült a település, a Magyarországról származó „NOAR HACIONI” ifjúsági szervezet tagjaival. Ezek a fiatalok holokauszt túlélők voltak és a Függetlenségi háború idején alijáztak Erecbe. A háború végén, leszerelésük után érkeztek az elnéptelenedett Shear Yashuvba és választották otthonuknak. Arye Zahory, a falu egyik alapítója, a következőket mondta: „Családunkat és vagyonunkat elvesztettük a Soában. Azért jöttünk Erecbe, és itt Shear Yashuvba, hogy Izrael állam északi részét védjük, és biztosítsuk magunkat, hogy többet sose bánthassák szeretteinket és ne rabolhassák el javainkat.”

19 éven át lőtték a szíriaiak Shear Yashuvot óriás károkat okozva a településnek, de Shear Yashuv kiállta a támadásokat. 1957-ben egy lövedék megölte a falu egy lakóját. A Hatnapos háború második napján (1967) a szíriai hadseregnek nem sikerült elfoglalni a falut, az ott lakók hősiesen védték házukat, sikerrel. 1967. június 9-én a Goláni Brigád harcosai elfoglalták Tel Aziat-ot, egy közeli arab falut, és kitolták a határt, messze-messze Shear Yashuvtól.

A 70-es, 80-as években számtalan támadás érte a települést, Libanonból katyusákkal lőtték, és rengeteg kárt okoztak. Azóta azonban csendes és normális az élet Shear Yeshuvban.

A Nachal Hermon folyó

A falu déli részén egy ókori település romjai láthatók. A dél-keleti részén egy gyönyörű park van, amelyben 73 fa örökíti meg a helikopterszerencsétlenség áldozatainak emlékét. A falu keleti részén folyik a Nachal Hermon folyó.

Shear Yashuv szomszédos települései, falvak - moshavok: Elifelet, Amnon, Beit Hilel Dishon, Juvál Kachal, Margaliot, Mishmar Hájárdén, Ramot Naftali, Séde Eliezer és a közösségi települések: Kurazim és Karkum.

 

Eliezer Slomovits

Vissza