15. SHAFIR

   

 

Nemzeti, vallásos falu (Moshav ovdim stati leumi) az ország déli részén az alföldön (Shfela-ban), 4 kilométerre, délnyugatra Kirjat Malachi kisvárostól.

A neve bibliai időkben létező Sháfir település nevét viseli, amely Mikha (kései) próféta (i.e. 740 – 700 között) könyvében van említve az 1. fejezet 11. versében: „Költözzél el Sháfir lakója…” más fordításban: „Vonulj el Sháfir lakossága…”. Ezt a nevet viselte a környék három elhagyott arab faluja is: Svafir a Sarkia, Svafir a Samalia és Svafir el Amalia.

A falut Magyarországról és Csehszlovákiából származó magyar nyelvű olék (bevándorlók), holokauszt túlélők alapították 1949-ben a HAPOEL HAMIZRACHI, vallásos cionista munkáspárt keretében és a B’NE AKIVA vallásos ifjúsági szervezet közreműködésével. Így történt, hogy 2700 év után ismét zsidó lakossága van Shafir településnek.

1954-ben terrorista támadások érték a falut, többen megsebesültek.

A falu területe 3000 dunám, lakóinak száma 555 fő. Az itt élők tehenészettel (tejtermeléssel), baromfitenyésztéssel, zöldség, gyümölcs, virág és gabonatermesztéssel foglalkoznak. A falu a környék 12 településével együtt a SHAFIR övezet tanácsához tartozik, melynek központja MERKAZ SHAPIRA város, mely Moshe Chajim Shapira zl., volt vallásos cionista vezér és többszörös miniszter nevét viseli.

MERKAZ SHAPIRA-ban működik a jól ismert „OR ECION” (Cion fénye) Jeshiva középiskola és felnőttek, külföldiek részére zsidó vallási tanulmányok központja.Az Áin Curim csoport tagjai, akik visszatértek Jordániából, hogy létrehozzák újra Sháfir területén kibucukat.
 

Eliezer Slomovits

Vissza