32. NIR ISZRÁÉL
 
  

 

Szövetkezeti falu (moshav ovdim) a tengerparti síkság déli részén, keletre 6 kilométerre Askelon városától. Az OVED HACIONI (A CIONISTA MUNKÁS) politikai szövetséghez tartozik és Iszráél Tibber gyáros,  bőkezű adakozó nevét viseli.

Magyarországi és csehszlovákiai olék, holokauszt túlélők alapították 1949-ben. Nir Iszráél azok közé az első mezőgazdasági települések közé tartozik, amelyeket az askeloni tengerpart (Hof Askelon) környékén alapítottak.

A falu régi neve Geal-ja (Az Ö-való megváltója) volt, ezért többen a települést Goél, vagy Gáál Iszráélnek (Az Ö-való, Izrael megváltója) is nevezik.

1989-ben a falu területe 4000 dunam volt és lakossága 358 fő, 2000-ben 420 fő és 2011-ben 829-re növekedett.

Alapításától a mai napig sikerült megőriznie falusi, mezőgazdasági jellegét, mindezt összeegyeztetve a modern szellemiséggel, az alapító idősek, középkorúak, fiatalok és gyerekek javára.

A faluban vegyes mezőgazdasági tevékenységet folytatnak: gabona- és zöldségtermesztéssel, gyümölcsültetvényekkel, virágkertészettel, állattenyésztéssel, tehenészettel, baromfitenyésztéssel és tejfeldolgozással foglalkoznak.

A település élén két vezetőségi bizottság működik, egyik az Önkormányzati, a másik a Mezőgazdasági és Kereskedelmi Bizottság. A bizottságok gondoskodnak a lakosság életszínvonalának emeléséről, a kulturális élet és a fiatalok fizikai és szellemi fejlődéséről. Az oktatási intézmények a közeli Kfar Silver-ben vannak.

Sokan szabadfoglalkozásúak és kereskedők, akik a településen kívül keresik a megélhetésüket. Vevők és a bérlő számára beruháznak, építkeznek a helybeliek.

Az idén november 23-án ünnepli a település alapításának 63. évfordulóját.

Jegyzetek:
Az OVED HACIONI egy cionista liberális centrum párt volt, amely a zsidó diaszpóra országaiban sikeresen tevékenykedett. Budapesten a II. Világháború előtt és után sok "olét" küldött Erecbe. Izraelben sok települést állított fel. Az '50-es és a '60-as években Progresszív Párt néven 4-5 képviselője volt a KNESZET-ben és egy minisztere a kormányban. Később beolvadt a mai LIKUD párt elődjébe.

A NOAR HACIONI a fenti párt ifjúsági szervezete. Nagy sikerrel működött a háború előtt és után Budapesten és vidéken. Napjainkban ismét működik Budapesten.

Eliezer Slomovits

Vissza