11. NIR GÁLIM

   


„Moshav Shitufi” vallásos közösségi falu a tengerparti síkság középső részén, északra Asdód kikötővárostól. A „HAPOEL HAMIZRACHI” vallásos cionista munkásmozgalomhoz tartozik. A település neve szimbolikus, hullámzó mezőt jelent szabad fordításban.

1949 őszén alapították a vallásos „Benej Akiva” („Rabbi Akiva fiai”) ifjúsági cionista szervezet növendékei, holokauszt túlélők, leszerelt katonák. Nagy többségükben magyarországi származásúak voltak, a többiek a „MIKVE ISZRAEL” mezőgazdasági középiskola végzett tanulói voltak.

Az itt letelepült magyarországi fiatalok átlagosan 20 -21 évesek voltak, egy világégés után, család nélkül, betegen és lelkileg megviselten. A „BENEI AKIVA” mizrachi ifjúsági szervezet még Európában összegyűjtötte őket, gondoskodott fizikális és mentális gyógyításukról, munkára nevelte, kibuci életre képezte ki őket, házasságra buzdította a fiatal lányokat és fiatalembereket. Álmuk megvalósult: Erecbe érkeztek, új életet kezdtek sok bíztató reménnyel.

Néhányan az alapítók közül

Eliezer Shimoni Ysrael Feld Hanna Deutsch Haya (Kati) Goldberger
David Leitner Shalom Reichman

Eliezer Shimoni 1928-ban született Nyírbátorban, Auschwitzot és Buchenwaldot élte túl.
Ysrael Feld 1928-ban született Sátoraljaújhelyen, Auschwitz-i túlélő.
Hanna Deutsch 1930-ban Vásárosnaményon született, Auschwitzba deportálták.
Haya (Kati) Goldberger 1930-ban született Hajdúnánáson, Bergen-Belsent, Teresienstadtot élte túl.
David Leitner Nyíregyházán született 1930-ban, megjárta Auschwitzot és Birkenaut.
Shalom Reichman 1919-ben született Mezőkovácsházán, Mauthausenben volt.

 Joshua Amsel Shamuel Nesher Sarah Shefer Ester (Magdi) Unger
Naftali Weinberger

Joshua Amsel 1922-ben született Nyírbélteken, Bor-i táborban volt.
Shamuel Nesher 1924-ben született Sátoraljaújhelyen, Auschwitzot élte túl.
Sarah Shefer 1938-ban született Sárváron, Auschwitzban volt.
Ester (Magdi) Unger 1928-ban született Sárrétudvariban Auschwitzot és Birkenaut járta meg.
Naftali Weinberger 1928-ban született Szarvason, Bergen- Belsen szenvedtette meg.

Ma Nir Gálimban 100 család él amelyekből 40 család már a második generáció, összesen 500 fő! A fiatalokat a Tóra és a munka („Torah ve avoda”) szellemében nevelik a Tóra parancsainak megőrzésére és a munka szeretetére. Középiskolás fiúk gimnáziumi jesivákban, a lányok pedig ulpánokban és Javne kibucz középiskolákban tanulnak. Nir Gálimban működik egy jesiva, amely a volt államelnök, Jakov Herzog nevét viseli. A katonai szolgálatban a fiúk többsége elit harci egységeknél szolgálnak, a lányok pedig a hadseregben, vagy iskolákban, kórházakban végzik kötelező szolgálatukat.

Nir Gálim területe 3500 dunam. Gabonát és zöldségféléket termelnek, a tehenészetükben 350 tejelő tehén van, amelyek 3,5 millió liter tejet adnak évente. A baromfitelepek 5 dunam területet foglalnak, és a belső piacra 950 tonna húst szállítanak évente. A kezdeti években a telepek sok százezer tojást termeltek évente, de 1968 óta csak baromfihúst állítanak elő.

A falu tulajdonában kőolajszármazékokat árusító ügynökség működik, amely benzint, olajokat, kenőzsírokat és vegyi tisztítószereket árul kis és nagykereskedelmi formában. A település működtet egy autójavító üzemet is, amely napi 50 – 100 darab személygépkocsit, teherautót és buszt javít és szervizel.

Nir Gálimban egy asztalos üzem is működik, mely méhkasokat és azok alkatrészeit gyártja az ország belső piacára és külföldre. Van a faluban egy bútorüzem, ahol óvodai és iskolai bútorokat gyártanak és kerti berendezéseket gyermekek részére. Pár éve egy új üzemet nyitottak, amelyben készségfejlesztő és logikai játékokat készítenek hazai használatra és exportra. A fent említett üzemekben állandó kiállítások várják a látogatókat és a megrendelőket. Mintegy 1500 működő méhkaptár van a falu tulajdonában, melyek az ország különböző részein vannak elhelyezve, nagy mennyiségű mézet termelnek, ami a településnek jelentős jövedelmet hoz.

1989-ben Holokauszt Múzeum nyílt Nir Gálimban, melyben ima-, oktató- és bemutató termek vannak. A múzeumi kiállítások évente háromszor változnak, témák szerint. Évente több megemlékezést, tannapot rendeznek iskolás- gyermekeknek és felnőtt korúaknak. A múzeum épületében működik a „Beit haEdut” a „Tanúság háza”, melyben az alapítók és sok más holokauszt túlélő tanúvallomása és elbeszélése van lejegyezve szenvedéseikről, tragédiáikról a vészkorszak idejéből. Ezeket a beszámolókat cd lemezeken tárolják. A Beit haEdut-ban lévő nagy könyvtárban a Soá és a Második Világháború témakörével foglalkozó könyvek vannak. Szintén a Beit haEdut-ban működik az európai vallási cionizmus központja, amely feldolgozza és megörökíti a cionista mozgalom múltját – kezdetektől napjainkig.
 

 

Eliezer Slomovits

Vissza