2. MERON

   


Meron felső-galileai falu (Mosav ovdim). Az Akkó - Szefad (Cfat) közötti országút mellett fekszik, pár kilométerre Cfat városától. Modern vallásos lakói Magyarországról származó zsidók, azok fiai és unokái, akik 1949-ben alapították a falut.

A falu az ókori Meron város nevét viseli, amely a mai település mellett volt. Területe 1800 dunam (1dunam 1 000m2, 0,1 hektár), lakossága 600 fő.

A településen hűtőházak, baromfitelep- és feldolgozó, modern zöldség- és gyümölcsszárító, valamint csomagoló üzem működik, mely exportra is dolgozik. Autószerviz is van a faluban, mely szolgáltatásaival ellátja a környék autósait is. Nyáron a település üdülőhely, idegenforgalmi vendégházakkal is rendelkezik.

Meronban jesiva, leány "ulpáná" (közép)iskola és a "Bnei Akiva" fiú ipari iskola működik. A faluhoz óriási avokádó- és olajfa ültetvények, gyümölcsösök tartoznak, melyekben szilvát, almát és körtét termesztenek. Messze földön híresek a sárgadinnye ültetvényeik.

Az ókori Meron a mai településtől délre feküdt, fontos város volt a Misna és a Talmud idejében. A városban különálló kohanita negyedek (Mishmarot kohanim) voltak. A II. században Meronban lakott Elázár, fiával, a nagy bölcs rabbi Simon bar Jocháj, a "Zohár" szerzője.

Későbbiekben Meron kabbalista központ lett. A régi Meron mellett rabbi Simon bár Jocháj és fia sírjai vannak, szintén a közelben vannak eltemetve Jitzak Nafcha és Jochanan Haszandlar rabbik is.

A település közelében lévő hegy oldalában temetkezési barlangok vannak a Misna és a Talmud idejéből, ahová a hagyomány szerint Hillél és Sámáj tanítómesterek vannak eltemetve. A közelben a régészek egy III. századbeli zsinagógát fedeztek fel, mellette lakóházak, műhelyek és egy nagymedencés mikve maradványait találták meg. A régészek szerint Meron a hellenisztikus és római megszállás alatt népesedett be, később pedig az arab periódustól kezdve a középkorig.

Napjainkban Lag BáOmer napján több mint 100000 ember emlékezik Simon bár Jocháj-ra halálozási napján Chilulában, a rabbi sírja közelében.

 


Eliezer Slomovits

Vissza