25. Mavkiim
 


Szövetkezeti falu (moshav shitufi) a tengerparti síkság déli részén, 5 kilométerre Askelon városától, a Gázába vezető út mentén. A falu neve szimbolikus (áttörőket jelent), miután ezen a környéken sikerült a CAHAL-nak (Zsidó Hadsereg) 1948-as Függetlenségi háborúban áttörni az egyiptomi hadsereg vonalait és visszavonulásra kényszeríteni. Az ellentámadásban a CAHAL kiűzte Faruk király Egyiptomi Királyi Hadseregét a palesztin mandátumú területről.

A települést 1949-ben alapították magyarországi, romániai és erdélyi holokauszt túlélők és leszerelt katonák, új olék, a Barbara nevű elhagyott település helyén. A falu első elnevezése Barbarit volt. 1954-ig a település kibuc volt, azóta mezőgazdasági szövetkezeti falu. A település a HAOVED HACIONI (Cionista Dolgozó) centrum ideológiai áramlatához tartozik. A pártnak az ifjúsági csoportjával a NOAR HACIONI-val együtt (1931-ben alakult Budapesten) több száz felnőtt és fiatal tagja volt Budapesten 1945 - 1949 között, a cionista pártok feloszlatásáig.

Ma Mavkiimnek 380 lakosa van. 2006-ban a falu befogadott a palesztinoknak átengedett Gázai-övezetből áttelepült 25 családot. A családok elhagyott településeit (Peat Szade, Rafiah Jam és még kilenc virágzó település) a kivonulás előtt a hadsereg lerombolta. Mavkiim új lakóinak házakat építettek és jelentős állami támogatással megművelendő mezőgazdasági területhez juttatták őket.Egy befogadott család a Gázai övezet kitelepítettjei közül

A település területe 3500 dunam volt, manapság az állami támogatásokkal kapott földekkel gyarapodott. A lakosok nagy része mezőgazdasági termeléssel, ezen belül főleg gabona-termesztéssel, tehenészettel és baromfitenyésztéssel foglakozik. Többen dolgoznak a településen kívül.
Az évek során más országokból érkező olék és szabrék is otthont találtak Mavkiimben.


Eliezer Slomovits

Vissza