6. MÁÁGÁN

   

 

Kibuc a Kineret tó partján. A Golán fennsík lábánál, a Jordán völgyében. A név jelentése: móló, kikötőhely.

Erdélyi új bevándorlók, köztük holokauszt túlélők alapították 1949-ben. Az első úttörők már 1938-39-ben érkeztek Marosvásárhelyről és Kolozsvárról.

A kibuc területe 2500 dunam, lakossága 370 fő. Az első letelepedők (chaverok) katonai táborban laktak. A kibucban van az "Ejtőernyősök Háza" Peretz Goldstein emlékére, akit a kibucban Goldstein Ferkó név alatt ismerték, 1923-ban született Kolozsváron, a cionista mozgalom aktív tagja volt. 1941-ben Palesztinába vándorolt, a Máágán kibuc tagja lett. 1944 április 15-én a nácik által elfoglalt Magyarország területére ejtőernyővel ledobták, majd Budapesten elfogták, és a németországi Oranienburgba vitték, ahol nyoma veszett. Ő, Szenes Hannával együtt, egyike volt a 37, Palesztinában élő fiatal ejtőernyősnek, akik életük kockáztatásával készek voltak életüket áldozni a nácik által megszállt Európában sínylődő zsidó testvéreikért.

A település adottságai kedvezőbbek, mint például Dályáé, ezen a vidéken minden korábban érik, innen indítják az első grapefruit- szállítmányokat az európai országokba. A mezőgazdasági termelést kiegészítő kis gyárak helyett itt üdülőkempinget építettek a tó partján, ez a vállalkozás viszonylag jól fizet; a szezonban egy hatágyas bungaló bérleti díja a száz dollárt is elérheti.

Az utóbbi években egy nagy turisztikai központ épült ki, modern, 4 csillagos szállodával (Maagan Eden), és sok kis üdülőházzal, sportkomplexummal (Maagan Holiday Village), melyet sok izraeli és külföldi turista látogat.

Máágánban működik már sok éve az Eszperantó Világszövetség egyik központja.

Képek a Maagan Holiday Village üdülőkomplexumról

 


Eliezer Slomovits

Vissza