7. KEFÁR GIDEON

   


Vallásos mezőgazdasági település (moshav) Emek Jiszráél(Izrael Völgye)-ben, 4 kilométerre északra Áfula városától. Falu a nevét a bibliai Gideon (Gedeon) bíró és hadvezér nevét viseli, aki ezen a környéken élt és tevékenykedett. (Debóra bírónő 1200 körül működött, őt követte Gideon) (Bírák Könyve 6. – 8.)

1923-ban alapították vallásos erdélyi bevándorlók, akik a Hapoel Hamizrachi vallásos cionista áramlathoz tartoztak. Hosszú évek folyamán a falu nem tudott kellőképpen fejlődni a krónikus vízhiány miatt. Az alapítóknak mezőgazdasági tapasztalatuk, képesítésük nem volt, gazdasági és politikai támogatást sem kaptak a cionista hatóságoktól. De óriási akaratuk és hazaszeretetük volt, kitartottak településük mellett.

Nagy szegénységben éltek, nem volt pénzük autóbuszra, a közeli városokba, Haifára utazni és fontos dolgokat, pl. gyógyszereket vásárolni. Elhagyott arab kunyhókban, később bádogházakban és fabarakkokban laktak. Két család egy tehenet birtokolt, bár volt elegendő legelő és mezőgazdasági terület, de a 30-as évek elejére csak húsz család maradt a településen, nem volt elegendő munkaerő a földek megműveléséhez. Mikor már csak tíz család maradt a faluban, a szomszéd kibuc ki akarta sajátítani a földek nagy részét, de végül is a földek Kefár Gideon tulajdonában maradtak.

A 40-es években új vízforrásokat találtak és a helyzet jobbra fordult. Új családok csatlakoztak a faluhoz, és a gazdasági helyzet is javult.

Izrael államának megalapítása után (1948) újabb magyar nyelvű családok érkeztek a faluba, kiknek egy része ultraortodox vallási beállítottságú volt, és sok dologban nem egyezett a veteránokkal. 1956-ban a falu két részre tagozódott: „Kefár Gideon”, az ultraortodox (charedi) és a „Talmei Gideon” a tradicionista és vallástalan falu.

Ötven éven keresztül létezett és működött egymás mellett, de teljesen külön a két falu, míg tavaly újra egyesült, és közös vezetőség vezeti és intézi a mosav dolgait.

A településnek hozzávetőleg 4000 dunam földterülete és 230 fő lakosa van, akik mezőgazdaságból élnek. Napjainkban is érdemes meglátogatni Kefár Gideont, a közelében lévő Balfúria erdőt, Jifat kibuc múzeumát, Áfula városát és a Givát Hámore hegyét és városrészt.

A Givát Hámorei „Morija” iskola igazgatója és egy Kefar Gideoni földművelési tanár vezetésével az iskola diákjai elnyerték 1963-ban Izrael állam északi körzetének Földművelési I. díját. (Ebben az időszakban Eliezer Slomovits úr volt az iskola igazgatója! )

 


Eliezer Slomovits

Vissza