13. JÁSZUR

   


 

Jászur kibuc az ország északi részén, Nyugat-Galileában, Akkó városától 10 kilométerre, és az Achihud-i csomóponttól 2 kilométerre, délre található. A SHOMER HATZAIR cionista szocialista áramlathoz tartozik.

A kibucot többségében magyarországi és kissbb számban angliai fiatal SHOMER új bevándorlók (olék) alapították 1949-ben, 1956-ban brazíliai fiatal olék csatlakoztak a kibuchoz. Ezek az emberek most már a közösség veteránjai. Az évek során a házasságok következtében sok SHOMER fiatal (új chaverok és chaverák) telepedett le, ezzel növelve a kibuc lakosainak számát. A település neve, a Jászur, szimbolikus, egy tengeri halászmadár elnevezése, mely a vízen úszik.  Az alapítók ezt a nevet választották, mert az első években (és ma is) a környéken kialakított halastavakban halászattal foglakoztak, valamint baromfitenyésztésből szerezték jövedelmüket és biztosították megélhetésüket.

A Jászur kibuc területe 440 dunám, lakossága 386 fő, melyből 186 a kibuc tagjainak száma, köztük az a 66 új tag, akik itt születtek és az utóbbi 3 évben tértek vissza, valamint az új családok tagjai. A településen jelenleg 4 generáció él.

A lakosok egy része mezőgazdasággal foglalkozik a szomszédos Eyn Hamifratz kibuccal közösen művelt földeken. Gabonatermesztés, dinnye- és gyümölcs ültetvények, zöldség- paradicsom- és kukoricatermesztés, valamint gyapotültetvények, ezek mellett egy tehenészet a mezőgazdasági termelésének főbb ágai. A tehenészetben 300 tehén tejét dolgozzák fel és árusítják, valamint vágóborjakat nevelnek, szintén eladásra. A kibucban egy bútorgyár is működik és van egy magas színvonalú oktatási logikai eszközöket gyártó üzem is. A kibuctagok közül egyesek a kereskedelemben dolgoznak. A település tulajdonában működnek benzinkutak, valamint betársultak egyes vállalatba pl. a környéken működő „MILOOT”-ba. Többen a kibucon kívül, sokféle munkakörben dolgoznak.

2000-ben Jászur nagy változáson ment keresztül: a hagyományos közösségi kibucból egy megújult kibuc lett, ennek ellenére a kibuc megőrzi sajátos identitását és a tagok közötti összefogást.

Jászur területén egy Tel Birah (arabul „Tel el Bir-el Arabi”) nevű domb van, ahol épületek romjait találták, mely Rechov néven zsidó település volt a bibliai időkben, Asher törzs területén. (Józsua 19./30.) Egyiptomi forrásokban is megemlítik Barva néven. A település a korai kananita időszaktól az izraeli periódus végéig létezett. A romok mellett a régészek egy kánaáni-izraelita temetőt és két nagy temetési barlangot fedeztek fel. Így Jászurral újjászületett egy 3500 évvel ezelőtti zsidó település. A törzs és a bibliai település emlékére a kibucban egy teret „Kikár Rechov”-nak, egy utcát „Rechov Asher”-nek és egy óvodát „Gan Rechov”-nak neveztek el.

 

Eliezer Slomovits

Vissza