10. JÁD NÁTÁN

   


Jád Nátán falu délen, a Lachis övezetben, a Kirját Gát – Askelon országút mellett, Pelugot csomóponttól 6 kilométerre észak-nyugatra található.Területe 4000 dunám, lakossága 290 fő.

 Az „OVED HACIONI” (Cionista Munkás) liberális beállítottságú szervezethez tartozik. A falut 1953-ban alapította a Magyarországról érkezett holokauszt-túlélők egy csoportja. A Magyar Cionista Szövetség elnökének, Komoly Ottónak a héber nevét (Nathan) vették fel. Komoly Ottót 1945-ben a nyilasok elhurcolták és meggyilkolták. Áldott legyen az emléke! Z.L.! Gyerekei, unokái és dédunokái a mai napig is Izraelben élnek. (A jad szó kezet, de síremléket is jelent.)

1973-ban a falu befogadott 24 családot (kb. 100 fő), akik Dél-Amerikából vándoroltak az országba. Az új alijázók sikeresen beilleszkedtek a falu életébe.

A település lakósainak többsége földműveléssel foglalkozik, zöldséget, gyümölcsöt és többféle virágot termesztenek. Nagy mennyiségben exportálnak virágokat, főleg rózsát Európába. A Tel Aviv-i Műszaki Egyetem kihelyezett képzést tart, amit egy New York-i alapítvány működtet. A tanintézetet Komoly Ottóról nevezték el. Jád Nátánban nyaralni is lehet, szobákat, lakásokat bérelhetnek a turisták. A Lachis régióban Jád Nátánon kívül még 14 falu van.

 

Eliezer Slomovits

Vissza