5. HAON

   

 

Kibuc a Kineret tó keleti partján, 3 kilométerre Eyn Gev-től a Jordán folyó völgyében. Az Egyesült Kibuc Mozgalomhoz (TAKAM) tarozik. A neve szimbolikus, erőt jelent. Egy NACHAL (chalucz-pionír, harcos csoport) alapította 1949-ben. Az alapítók új magyar bevándorlók (olék) voltak. Utánuk lengyel bevándorlók érkeztek a kibucba, őket pedig izraeli és törökországi munkás ifjak követték.

Ma 230 tagja van a kibucnak, területe 3300 dunám. A tagok több mint egyharmada mezőgazdasággal foglalkozik. A Haon kibucban szobrot állítottak két pilóta emlékére, akik 1914-ben itt zuhantak le gépükkel. A kibuc területén egy VI. századbeli bizánci templom maradványai láthatók, szép mozaik padlóval.

Az utóbbi években a kibuc mellett nagy turisztikai és üdülőhely fejlődött ki (HAON HOLIDAY VILLAGE), amelyben 100 szobás modern szálloda is van (HAON HOTEL KINERET), szép nagy étteremmel, ahol glatt kóser ételt szolgálnak fel, és egy kis zsinagóga is működik a szállodában. Kis üdülőházakban is lehet kényelmes szállást bérelni. A központban sportpályák, uszodák és sportcsarnokok vannak
felnőtteknek és gyerekeknek is. Évente többször körzeti és országos tenisz, asztalitenisz, biliárd, teremlabdarúgás, kosárlabda és kerékpár-versenyeket rendeznek Haonban. Nagy látványosság gyerekek és felnőttek részére az impozáns struccfarm. Naponta indulnak csoportok túrára, kirándulásra Galilleába és a Golánra autóbuszokkal és túrakocsikkal. Kisseb távolságokra lovas túrákat szerveznek, paint-ball (festékpatron harc) és fallabda sportokban is versenyezhetnek az odalátogatók.

A haoni üdülőközpont megfelel a vallásos családoknak is. Az árak elfogadhatóak télen és nyáron a szezonban is. A kibucban és az üdülőhelyen magyarul is meg tudja értetni magát az odalátogató.

 

 

 


Eliezer Slomovits

Vissza