23. GIVAT OZ
 


 

Givat Oz

Kibuc az ország északi részén, Emek Jezrael (Izrael völgye) határán, 2 kilométerre délre a  megidói gócponttól, a Jenin felé vezető úton. 15 percnyi utazás Afua városától és 15 percre Joknean kisvárostól.

A kibuc a „SOMER HÁCÁIR” kibucok mozgalmához tartozik (HÁKIBUTZ HÁÁRCI).

A „SOMER HÁCÁIR” volt a legnagyobb és legaktívabb cionista mozgalom Magyarországon a II. Világháború előtt és a háború utáni első években.

A „Givát Oz” név szimbolikus­­; a „givá” szó magaslatot, dombot jelent, az „oz” pedig erőt. A kettő együtt a fiatal chalucok (úttörők) fizikai és mentális erejét fejezte ki, annak emlékére, hogy a környéken heves harcok folytak a Függetlenségi háborúban.

 A kibucot 1949-ben alapították a Magyarországról érkezett holokauszt túlélő új olék. Később Braziliából „SOMER HÁCÁIR” fiatalok csatlakoztak a kibuchoz. A magyar származásúak örömmel fogadták a brazilokat, közösen könnyebben oldották meg a felmerült problémákat. Új kapcsolatok, házasságok kötődtek, sok-sok szép gyermek született.

A Hatnapos háborúig (1967) a Jordániai határ menti település volt.

Területe 7200 dunám, lakossága 550 fő.

A kibuctagok főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, gabonaféléket, zöldségeket termesztenek, gyapot, avokádó, narancs és mandula ültetvényeket művelnek. Ezen kívül van baromfi tenyészet és tehenészet. Egy nagy sütőipari üzemet is működtetnek, ahol az igen finom „Szandra” nevű kóser süteményeket készítik, melyet az ország északi részén árusítanak. Az „Aromor” nevű gyárban természetes és mesterséges anyagokból állítanak elő illatszereket, valamint íz- és illatanyagokat. A szomszédos Házoréá kibuccal közösen egy nagy bútorgyár is működik Givát Ozban.

2009-ben nagy büszkeséggel ünnepelték a kibuc 60 éves fennállását.

Két éve házépítésekbe kezdtek, melyeket az itt lakó veteránoknak, kibuctagoknak szánnak, valamint értékesítési célra.

Új tagokat is felvesz a kibuc, 30 – 40 éveseket, maximum két gyerekkel. Szakembereket is várnak a kibucba: mérnököket, tanárokat, óvónőket, egészségügyi dolgozókat és közgazdászokat látnak szívesen.

Magas színvonalú, jól felszerelt óvoda működik a kibucban, az általános iskolások a közeli Házoérá kibuc iskolájába járnak, a középiskolások pedig az Éyn Hásofét kibuc iskolájába.

Érdemes meglátogatni a kibucot és egy finom ebédet elfogyasztani híres vendéglőjükben.

A kibuc telefonon a 972-4-6095081, faxon a 972-4-6052339 számon érhető el.


Eliezer Slomovits

Vissza