22. GIVAT YESHAYAHU


Ez a település egy szövetkezeti mosháv (falu), az Adulam körzetben, az Elah ölgyében, 10 kilométerre Beit Shemesh városától délre, a Lachis – Beit Govrin közötti országút mellett. A „BENEY HAMOSAVIM” (A MOSHÁVOK FIAI) mozgalomhoz tartozik. 1958-ban alapították Magyarországról érkezett új bevándorlók (olék), akik az 1956-os forradalom következményeként hagyták el az országot és választották hazájuknak Izraelt. A „HAVOED HACIONI” (CIONISTA MUNKÁS) liberális munkásmozgalomhoz tartoztak, amely nagyon tevékenyen működött Budapesten a II. Világháború után.

Jeshajahu Presz

 

 

 

A település Jeshajahu Presz (1874 – 1955) nevét viseli, aki Erec kutatója volt, földrajz-könyveket írt. Legfontosabb könyve az Erec Izrael földrajzának és történelmének 4 kötetes Enciklopédiája. Jeruzsálemben született (magyar származású anyától) és élt, sok éven át a Beney Brith páholy elnöke volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

A falu lakosságának nagyobbik része a mezőgazdaságban dolgozik, főleg gyümölcsöt, szőlőt, szilvát, őszibarackot, olajbogyót termeszt, de van virágkertészetük is. Tehenészet és baromfitenyésztés is van a moshávban.

 

 

 

A falu közelében végzett ásatásoknál a kutatók régészeti leletekre bukkantak: oszlopokat, díszköveket, a régi római országút (mely a falu mellett haladt) útjelző köveit találták meg. Az egyik kövön Szeptimousz Szeverusz és Karkala császár idejéből (3. század) származó feliratokat fedeztek fel.

1965. november 7-én - egy beszivárgott Fatah terrorista sejt felrobbantott egy házat a faluban. A ház lakhatatlanná vált, de a lakók csodával határos módon épségben maradtak.

2008 végén a falunak 520 lakosa volt.

A „BENEY HAMOSAVIM” ifjúsági szervezet aktív tevékenységet folytat a falu gyermekei és fiataljai körében. Önkéntes munkát  végeznek a mezőgazdaságban, szociális és kulturális tevékenységet a felnőttek között. A faluban két óvoda is működik. Az általános- és a középiskolások a szomszédos Tzorah kibuc iskolájában tanulnak, többen a másik szomszédos kibuc, Kefar Menachem iskolájában folytatják tanulmányaikat.

Az utóbbi időben több, mint 80 új házat építettek a moshávban, a bennük lévő lakások megvehetők.

Szívesen fogadják magyar ajkú külföldi látogatókat.


Eliezer Slomovits

Vissza