30. BEIT GAMLIÉL
 
  

 

Beit Gamliel moshav a tengerparti síkságon, Rehovot és Javne között. A Javne-től 2 km-re délkeletre fekvő falu a Smorek és a Gamliel patak között helyezkedik el. A vallásos nemzeti modern ortodox áramlathoz tartozik.

A település Második Raban (rabbi) Gamliel bölcs rabbi nevét viseli, akinek sírhelye a szomszédos Javne-ban van.

Beit Gamliel-t magyarországi és szlovákiai új olék (bevándorlók) alapították 1949-ben. Később erdélyi, romániai, lengyelországi és tunéziai bevándorlók is letelepedtek itt. Abban az időben 93 család élt a moshávban a lakosok száma 570 volt. Mind a TORA VE-AVODA (Tóra és munka) ideológia követői voltak. Megélhetésük a mezőgazdaság volt, gabonát és zöldségeket termesztettek, szarvasmarhát és baromfit tenyésztettek. Ma már csak kevesen foglalkoznak a mezőgazdasággal, az itt élők többsége a falun kívül keresi a kenyerét.

A ’90-es évek elején a falu nagy bővítésen ment keresztül, új házakat építettek, de az új lakók már nem a földműveléssel foglalkoztak . A ’90-es évek végén újból nagy építkezésbe kezdett a település, a 2. és 3. generáció és a kívülről jött lakók részére. Ma a moshavban 270 család, 899 fő él. Területe 3400 dunam.

A településen három imaház működik, a helyi rabbi Ráv Eliyahu Salamon. A kisebb gyerekek a szomszédos Javne kibuc általános iskolájában tanulnak, a középiskolások pedig a Jad Benjamin településen. A mosávban a BENEY AKIVA ifjúsági szervezet működik, nagy könyvtár, kosárlabda és teremlabdarúgásra alkalmas csarnok áll rendelkezésre.

Ma Beit Gamliel egy virágzó, fejlődő település, mely kellemes életkörülményeket biztosít minden korosztály számára. Közeli települések: Ben Zakay, Bené Darom és Nir Gálim. Közeli főiskolák: N’ve Hertzog, Givat Washington és Jeshivat Keren be-Javne.

Jegyzet:
A Második (2.) Raban Gamliel a „Javnei Raban Gamliel” néven ismert. Az I. sz. közepén született és kb. 132 körül hunyt el. A Szanhedrin elnöke volt. Követte a Második Templom lerombolása után Raban Jochanan ben Zakay vallási és nemzeti újjászületésért folytatott munkáját. Megalapozta és továbbfejlesztette a Javne-i nagy Jeshivát. Összegyűjtötte a Mishna összeállításához szükséges anyagot, amelyet unokája, Rabbi Jehuda Hanaszi szerkesztett meg. Második Raban Gamliel a nép vezetője volt, sokszor utazott Rómába hajón, ahol a zsidó nép érdekeit képviselte a római hatóságok előtt, leginkább Domitianus császárnál. Ő formálta a „Smoné Eszré” (18) imát és mondását kötelezővé tette. Szintén így a Mááriv imát is. A „Smoné Eszré” ima áldásaihoz egy 19. áldást is csatolt, amely a „Velamalshinim” szakasz, a rágalmazás megszüntetéséért való ima.
 

Eliezer Slomovits

Vissza