9. GÁÁTON

   


Shomer (Haczair) kibutz Nyugat-Gallilleában (Hagalil ha-maaravi), 10 kilométerre keletre Naharia városától. A neve Talmudi eredetű, említve van, mint egyike azon északi településeknek, amelyeket a Babilóniából visszatérő zsidók alapítottak az Első Templom lerombolása után. A kibuc mellett a Chirbat Zsááton romjai láthatók. A települést 1948-ban magyarországi fiatalok alapították, akik mint „maapilim”-ek (az angol felügyelet alatt törvénytelen bevándorlóknak számítottak) érkeztek az országba és azután a „PALMACH”-ban (a baloldali munkásmozgalmak katonai harci egységei az államalapítás előtt) teljesítettek szolgálatot. Az évek során Dél-amerikai (argentin, uruguayi, mexikói és izraeli születésű fiatalok csatlakoztak a kibuchoz.

A település területe 230 dunam, lakossága 450 fő. A kibuc területén ipari tevékenységgel is foglalkoznak, fémfeldolgozó (esztergályos, fémmaró, fémdaraboló) üzemek, művészi fotófeldolgozó nyomdaipari laboratóriumok vannak.

A kibuc üzemeiben gyógyászati segédeszközöket, kartondobozokat és még méhkaptárokat is gyártanak. Ezüstművességgel is foglalkoznak, ékszereket és dísztárgyakat készítenek drága- és féldrágakövekkel díszítve. Van baromfitenyésztő- és feldolgozó üzemük, ami exportra is dolgozik. Széles tevékenységi körükhöz hozzátartozik a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint a gabonatermesztés. A helyben található gyümölcs-ültetvények terméseit, kurmát (egy paradicsom formájú mézédes gyümölcs), kiwit, avokádót, licsit, gránátalmát és banánt feldolgozzák, üdítőitalokat és likőröket készítenek belőlük. A település környékén fellelhető pasziflóra (golgotavirág) nevű gyógynövény kivonatából gyógyhatású italokat és „gyógylikőrt” készítenek. Az ipari és mezőgazdasági szakembereket tárt karokkal várják a kibucban, letelepedésükhöz segítséget nyújtanak.
 

A falu közelében, 2 kilométerre nyugatra, van egy nem túl nagy természetes domb (chorba), amelyben a régészek egy katonai tábor és egy viadukt rendszerű vízvezeték maradványait találták, korát a hellenisztikus időkre teszik. A későbbi korokból pedig arabok által működtetett útszéli fogadó és borospincék maradványaira találtak.

 

 

 

 A domb lábainál folyik a Gááton folyó, amely nyáron időszakos folyó, télen pedig sebes folyású folyam. A Gááton folyó áthalad Naharia városán a tengerbe torkollik.

Gáátonban van a kibucok táncegyütteseinek országos stúdiója, mely állami kitüntetésben részesült Jom Háácmáut (Függetlenség Napja) alkalmából.

 

 

Eliezer Slomovits

Vissza