1. FAROD

   


Felső-Galileai kibuc, az Akkó - Szefad (Cfat) közötti országút mellett, 2 kilométerrel keletre a Chananja gócponttól.

A Cfát városához közel lévő kibuc a "Kibucz Hameuchad" (Egyesült Kibuc) mozgalomhoz tartozik. A neve azonos a közelében álló elhagyott Faradije nevű településsel, amely zsidó település volt a Talmud idejében, és napjainkban újból benépesítik.

Farod kibucot 1949-ben alapították magyarországi és erdélyi származású új olé chaluczok (úttörők). A kibuc első neve Gardos volt, aki ennek a chalucz csoportnak egyik vezetője volt és a Shoá áldozata lett. Társai és növendékei emlékére alapították, és róla nevezték el a kibucot.
 
 
 
A kibuc területe 3500 dunam, tagjai száma 360 fő. Fontosabb gazdasági ágai a következők: terjedelmes gyümölcsfa ültetvények, tehenészet, gyapotültetvények, avokádó-ültetvények és egy nagy elektronikus szerszámüzem. A kibuc mellett három ősrégi vízimalom található, melyek ma is vízi energiával működnek.

A településtől nyugatra a Földművelésügyi Minisztérium egy fontos kísérleti állomása működik. Mellette Kefar Anan romjai a Talmud idejében létező Kefer Chananja zsidó település helye.

 


Eliezer Slomovits

Vissza