33. EVRON
  ()
  

 

Kibuc a Galilea nyugati részén a Földközi tenger partján, Naharia városától délkeletre, a Regba mosháv mellett.
A SOMER HACAIR kibucok országos szervezetéhez tartozott, majd a KIBBUTZ MOVEMENT országos kibuc mozgalmához csatlakozott.
A várost az egykori bibliai település után nevezték el, melynek névváltozata az Evron. Az Asher törzs területe volt, a kánaániták szomszédságában. (Józsué 19:28).

A kibucot 1945-ben alapították az angol mandátumi hatóságok engedélyével erdélyi olék, akikhez lengyelországi és németországi bevándorlók is csatlakoztak. Később bolgár "chávér"-okat is befogadtak. Lényegében már 1936-ban megalakult a kibuc, Nahariában 31 fiatal SOMER HACAIR tag alapította egy másfél dunámos telken.

Az 1936 – 39-es arab felkelés miatt lakói elhagyták a települést, és a fiatal „chávér”-ok vállalták a 35 dunámos Ein Sara telep megőrzését.

1943-ban a csoporthoz már 120 felnőtt és 20 gyermek tartozott, 1945-ben pedig már 134 felnőtt és 47 gyermek. 1945-ben telepedett le a kibuc jelenlegi helyén véglegesen, a mostani 1600 dunámos területre.

A '40-es években a kibuc a PALMACH katonai alakulat bázisa volt és biztos menedéket nyújtott az illegális bevándorlóknak (máápilim) (Aliyah Bet= ).
1946 januárjában a kibuc tagjai akkói arabokkal csaptak össze. Az arabok megpróbálták elkergetni a kibuc földműveseit egy nagyobb mezőgazdasági területről, amelyet a KEREN HAKAJEMET LE-JISZRAEL (a Zsidó Nemzeti Alap) vásárolt meg az angol tulajdonosától és adta a kibucnak. Az arabokat sikerült visszavonulásra bírniuk.

Akkoriban a kibucnak már 181 tagja volt és jó úton haladt a fejlődésben.

Jegyzetek:
SOMER HACAIR: baloldali szocialista, cionista ifjúsági mozgalom. A második világháború előtt és után Magyarországon is működött. Budapesten 1947-ben feloszlatták. Napjainkban szociáldemokrata cionista ifjúsági mozgalom, amely a zsidó hagyományokat is tiszteli, ápolja. Működik a zsidó diaszpóra egyes országaiban, kis mértékben Budapesten is.

PALMACH: katonai alakulatok, amelyek hősiesen harcoltak az arabok ellen a függetlenségi háborúban. Izrael Állam megalakulása után feloszlatták, illetve beolvasztották a CAHAL-ba.
 

Eliezer Slomovits

Vissza