4. DÁLIA
   


"Shomer" (Hatzair) kibuc a Karmel déli részén, a Menashe fennsíkon, Zichron Jáákov városától 12 kilométerre észak-keletre, az Eljakim - Even Itzhak országút mellett található. A neve héberül szőlővessző, szőlőindát jelent.

1939-ben a "Chona ve-mikdál" (védőfal és őrtorony) zsidó benépesítési akció keretében, erdélyi, román és izraeli ifjúsági chalucz (úttörő) csoportok alapították. Ezen csoportokhoz később más magyarországi, romániai és perzsa (iráni) csoportok is csatlakoztak (Ken Hatchia: Alapítók Odisszeája Magyarországról Németországon keresztül Iraelbe). A függetlenségi háborúban (1948 - 49) a PALMACH katonai egységeinek egyik főhadiszállása volt.

Egy szép Dália-bútor

A kibuc területe 10000 dunam, lakossága 700 fő. A kibuc "chaverjai" mezőgazdasággal és ipari termeléssel foglalkoznak. Nagy virágkertészetet üzemeltetnek, és mezőgazdasági termékeket (többek között a dálya burgonyát) állítanak elő. A településen egy vízfogyasztásmérőt készítő üzem, bútorgyár, lakberendezési tárgyakat előállító üzem, és egy takarító szereket gyártó üzem működik.

 
A helyi amfiteátrumban 1944 óta évente nemzeti és nemzetközi néptánc fesztiválokat rendeznek.
 

Jelenet az első néptánc fesztiválról


Eliezer Slomovits

Vissza