3. BEIT HAEMEK
(a völgy háza)
   


A Beit Haemek kibuc nyugat Galileában, öt kilométerre az AKKÓ - NAHARIA közötti országúttól keletre, és hat kilométerre, délkeletre NAHARIA városától található. Egy olyan város nevét viseli, amely ezen a környéken létezett. Józsua könyvében van említve (19,27) és Asher törzs területén volt.

A Beit Haemek kibucot magyarországi és erdélyi származású fiatal chalucz "habonim" csoport alapította 1949-ben. Később még két chalucz (pionir) csoport érkezett a kibucba Angliából és Hollandiából, és egy negyedik "hazofim" ifjú izraeli csoport az 50-es ével első felében.

A magyar nyelvű alapítók között van unokatestvérem Malka (Manci) Lapatin, aki a zsilvölgyi Lupenből származik és férje nagyváradi származású Shalom Shechter (Pista).

A kibuc területe 3,300 dunam lakóssága 550 fő.

Beit Haemekben biotechnológiai üzem működik. Avokádó és banán ültetvényeikről exportra is szállítanak. A kibucban egy nagy tehenészet és egy tojáskeltető is működik.

Az utóbbi években egy régészeti és egy nagyon érdekes Zoológiai Múzeum nyílt Beit Haemekben.

A közelben látható Tel Mimasz ez volt az ókori Beit Haemek város helye.

A régészek Beit Haemek mellett egy erődítmény romjait tárták fel, amelyet a keresztes hadjáratok idejéből maradtak. A római időkből vízvezetékek, és víztárolók maradványait találták meg. Pár kilométerre a kibuctól van az Amka nevezetű falu, melyet Jemenből származó zsidók alapítottak szintén 1949-ben.

A két mezőgazdasági település között szoros üzleti kapcsolatok vannak, és szívélyes szomszédság és barátság uralkodik.

 


Eliezer Slomovits

Vissza