Ádám Mária beszámolója
az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Goldmark Kórusának
hangversenyéről

A Régi Zeneakadémián tartotta 40. születésnapi koncertjét kórusunk 2010. március 7-én.

Az 1969. november 22-én tartott első hangversenyünk évfordulójáról valójában már megemlékeztünk "családi körben" az OR-ZSE Scheiber termében 2009. november 29-én a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó rendezvénysorozat keretében.

Kórusunk mégis fontosnak tartotta, hogy a magyarországi zenei világ szélesebb körével is tudassa e neves évszámot, hiszen az a zenei világ mely együttesünk repertoárján található teljesen egyedi, és sok hazai zeneszerető számára ismeretlen. Az elmúlt évtizedek alatt jelentős világi és szakrális eseményen vettünk részt a zsidó közösségeken kívül is (belföldön, külföldön egyaránt) így joggal várhatta el a nagyközönség, hogy e jeles évfordulón számukra is beszámoljunk együttesünk fejlődéséről, ízelítőt adjunk abból a zenei világból, melyet képviselünk.
Fennállásunk 35. évfordulóján a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében tartottunk hangversenyt, ami akkor teljesen megtelt, de az épület a restaurálása miatt most erre nem volt lehetőségünk.

Így kénytelenek voltunk a Régi Zeneakadémián található koncerttermet kibérelni, mely jóval kisebb befogadó képességű. Azt, hogy e kevesebb helyet adó terem nehézségeket fog okozni azt előre sejtettük, de az igazi bizonyítékot csak az esemény estéjén láthattuk meg valóságában, amikor a 7 órakor kezdődő hangversenyre, már 3 7-kor nem engedték be a látogatókat, mert még a folyosók is zsúfolásig megteltek. (Így utólag sajnáljuk csak igazán, hogy nem volt módunk más helyszínt választani, mert anyagi lehetőségeinkből csak ennek a teremnek bérlésére futotta. Pályázataink sajnos sikertelenek voltak, így anyagilag csupán az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásának keretére tudtuk építeni rendezvényünk finanszírozását.)

Amikor erre a hangversenyre készültünk, bizony nehéz volt a válogatás. Hosszú utat tettünk meg és tarsolyunkban különböző korok, sokféle stílusban megírt, csodálatos zenei értékei gyűltek össze. Mindemellett együttesünk tudásáról, illetőleg kizárólag kórusunk repertoárján található művekből is szerettünk volna ízelítőt adni. Ezen szempontok szerint szemezgetnünk a lehetőségek között, és csak reménykedni tudtunk, hogy jól válogattunk.

Az esemény visszhangjából ítélve színes műsorunk sokak tetszését megnyerte. Ott voltak a magyarországi zenei élet legkülönbözőbb területeinek jelentős személyiségei, hitéletünk képviselői, és természetesen otthonunknak - az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemnek - tanári karából is sokan eljöttek. A nézők között nagyon sok régi kórus tagot láttunk, akik nosztalgiával hallgatták énekünket és egy-egy számnál velünk énekeltek. (Biztatunk mindenkit, hogy újra jöjjön közénk, hiszen az éneklés soha el nem múló igénye egy igazi dalosnak, és felejteni sem lehet a megtanult szép dallamokat!)

Ha számba vesszük az estén elhangzott műveket, bizony nagyon nehéz kiemelni bármelyiket, hiszen minden darabja egy-egy gyöngyszem. Zenei stílusában, igényességében, szövegének mondanivalójában, valamint keletkezésének időpontjában különböző világokat idéztünk fel: a 2000 éves dallamtól a XXI. századi zenei feldolgozásig, a szakrális világtól a "madárdal"-ig, az énekhangtól és a zongora-orgona hangzástól a hárfáig. Megszólaltak énekeseink kórustagként és szólistaként, férfikarunk és nőikarunk egyaránt kapott önálló szerepet.

Műsorunkban nagy sikert arattak (újrázó felszólításokkal tarkítva) szólistáink magánszámai. Tóth Emil és Fekete László főkántorok igényes műveket énekeltek igen bensőséges hangon, ugyanakkor kórusunk szólistáiként is jelentősen hozzájárultak az est sikereihez.

Biczó Tamás átéléssel énekelt két nagyformátumú kórusműben szólót, és sokaknak feltűnt magabiztossága, előadásának rutinossága.

 

Kelen Hugó Mementó című megrázó kompozícióját Cser Erzsébet énekelte, és a mű elhangzása után érezhető volt a hallgatóságra gyakorolt felkavaró hatása, ami e mű kifejező erején túl az előadó átélő művészi előadásának elismerését is jelezte. Kéval Zsuzsa szinte a Kórus megalakulása óta állandó tagként, majd szólistaként minden előadáson énekel. A kórusművekben most is jelentős szólófeladatokat vállalt, és éneklési stílusa jól jelezte egybeforrását és hűségét együttesünkhöz.

 

Jelentős szerepet kaptak ebben a műsorban a hangszeres kíséretek, ezen belül elsősorban a zongora-orgona, melyet Éliás Vera szólaltatott meg majd minden alkalommal. A mostani szerepvállalása igen sok munkát és sok próbát igényelt, amit - mint mindig - ez alkalommal is önfeláldozóan vállalt és magas színvonalúan teljesített. Nagy köszönettel tartozik kórusunk Verának, mert csak mesteri kíséretével teljesülhetett az együttes és a szólisták e produkciója. Itt kell megemlítenünk Batta Judit nevét, aki Namburg 100. zsoltárra írt kórusművét hárfán kísérte. Ezzel az előadással a kórus régi álma teljesült, mert e zsoltárt első alkalommal az Uniós csatlakozás ünnepségén énekeltük el a hannoveri operában. Ez akkor a megtiszteltetés örömén túlmenően igen egyedi élményt nyújtott, hiszen az első - és azóta is egyetlen - alkalommal volt lehetőségünk hárfa kísérettel énekelni. Számunkra most jött el ennek a lehetősége újra. A hárfaművész játéka a kórusnak és a hallgatóságnak is egy ritka zenei csemegét adott.

Legvégül említjük a Goldmark Károly bibliai ihletésű Sába királynője című operából bemutatott esküvői jelenetet. Az addig "Ádám" néven ismert kórus 1974-ben - első hangzó anyagunk felvételekor - választotta e világhírű zsidó zeneszerzőt névadójának. Az opera ezen részletének választására azért kerül sor, mert a jelenet végén ráismerhetünk a zsidó esküvői szertartás egyik központi mozzanatára a főpapi áldás hangjaiban.

A főpap Fekete László, Salamon Szécsi József volt és Szulamitként Székelyhidi Hajnalkát hallhattuk. Mindhárman az OR-ZSE oktatói. Munkásságuk évek óta szorosan kötődik együttesünkhöz. Fekete László alapító tag, és Szécsi József szinte a kórus megalakulásától kezdve minden jelentős hangversenyünkön erősíti a basszus szólamot, része kórusunknak. Székelyhidi Hajnalka e produkció előtt még egy gyönyörű részletet énekelt az operából: a "madárdalt". Hangja és előadása elbűvölte a közönséget, és a kórus örömmel és lelkesen énekelt a csodálatos átéléssel, szívet megrendítően előadott imát éneklő Szulamittal.

A hangverseny az együttes minden tagjának igen nagy esemény volt, nagyon nagy lelkesedéssel és sok munkával készültünk rá. Az előadás fogadtatása, a hosszantartó tapsok szárnyakat adtak az énekeseknek, a női kar felszabadultan, mosolyogva viszonozta a közönség tekintetét. Az elmúlt 40 évben erre alig volt példa!

Érdemes volt e sok évre visszatekinteni, és szeretném hinni, hogy lesz még több olyan alkalom, hogy e szépséges zenét újra felvillanthatjuk és közönségünkkel együtt élvezzük!

A képeket Strausz Éva készítette.


 

Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Goldmark Kórusa
fennállásának 40. évfordulója alkalmából 2010. március 7-én tartott
hangversenyének műsora
.

  1. rész

Ádám Emil

133. zsoltár

 

Ádám Emil

Zsidó lélek zsidó ének

Zongorán kísér: Éliás Vera

Szelényi István

1. zsoltár

Szólista: Kéval Zsuzsa

S. Rossi

Bárechu I.

 

Goldstein-Ádám

Uvchén Jiszkádás

Szólista: Tóth Emil, Fekete László

Niedermeyer

 S'mákaj lénu

Fekete László szólóéneke
Zongorán kísér: Éliás Vera

Namburg

100.zsoltár

Szólista: Biczó Tamás
Orgona: Éliás Vera
Hárfa: Batta Judit

Részlet a Sába királynője c. operából: Madárdal

Székelyhidi Hajnalka szólóéneke
Zongorán kísér: Éliás Vera

Részlet a Sába királynője c. operából
V. és VI. felvonás - Esküvői jelenet

Szólisták: Fekete László,
Szécsi József, Székelyhidi Hajnalka
Zongorán kísér: Éliás Vera

  1. rész

Salamon Sulzer

150. zsoltár

 

Ádám Emil

130. zsoltár

Szólista: Kéval Zsuzsa, Tóth Emil, Fekete László

Kelen Hugó

Mementó

Cser Erzsébet szólóéneke
Zongorán kísér: Éliás Vera

S. Almann

Szöfirasz hoaumer

Szólista: Kéval Zsuzsa, Tóth Emil, Fekete László

Schubert

92.zsoltár

Szólista: Biczó Tamás

Kodály Zoltán

Boruch sém kövaud

 

Király László

5 magyar zsidó népdal-ból 2 mű :
Sírnak rínak a bárányok,
Hová, merre mégy,
drága jó apám

Szólista: Kéval Zsuzsa, Tóth Emil, Fekete László

Sol Zim

Avinu sebásámájim

Tóth Emil szólóéneke
Zongorán kísér:
Pásztor Raymund

L. Lewandowszki

150. zsoltár

 

 

Vissza